Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σπουδάζοντας στην Θεσσαλονίκη

loading...
Μερικοί λόγοι που οι σπουδές στην Θεσσαλονίκη θα σας μείνουν αξέχαστες!


Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα γνωστή ως μια πόλη με εξαιρετικά έντονο σπουδαστικό χαρακτήρα. Προσφέρει την δυνατότητα φοίτησης και επιλογής σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και πολλές νέες εμπειρίες σε όσους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές την επιλέξουν ως προορισμό!

Ένα ιδιαίτερο σπουδαστικό κέντρο με σημαντικά Πανεπιστήμια και ιδρύματα

Η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο σπουδαστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με πάνω από 150 χιλιάδες φοιτητές σε διάφορες σχολές και τμήματα.
Έχοντας ως κύριο αντιπρόσωπο το τεράστιο και εξαιρετικά δραστήριο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που εκτείνεται σε έκταση 500 στρεμμάτων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα ΑΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργά σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ καθώς επίσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έχουν την έδρα τους ή τμήματα τους στο κέντρο της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή της.

Ένας ιδανικός Erasmus προορισμός!

Συμμετέχοντας μέσω των πανεπιστημίων και σχολών της, η Θεσσαλονίκη όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς νέους από ολόκληρη την Ευρώπη να ζήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στην πόλη, συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές τους σε κάποιο συνεργαζόμενο τμήμα.
Όσοι επιλέξουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και να αφιερώσουν χρόνο στις σπουδές τους στην Θεσσαλονίκη θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές κοινότητες του κόσμου ανακαλύπτοντας παράλληλα τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, την καθημερινότητα αλλά και την Ελληνική κουζίνα και διασκέδαση!
Επιπλέον, οι φτηνές πτήσεις πρός και από πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις είναι επιτέλους πραγματικότητα για την Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Μάιο του 2014 έχουν επανέλθει και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις εξωτερικού, φέρνοντας και πάλι κοντά όλες τις Βαλκανικές πρωτεύουσες!
Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία να γνωρίσει κανείς νέα μέρη, κουλτούρες και γλώσσες, δημιουργώντας παράλληλα νέες φιλίες και διευρύνοντας τον ορίζοντα του. Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με όλα τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Θεσσαλονίκη απέκτησε την φήμη της “ιδανικής” φοιτητικής πόλης.
Η ζωή στην Θεσσαλονίκη και κυρίως στο κέντρο της, κινείται μονίμως σε πολύ έντονους φοιτητικούς ρυθμούς! Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες προορισμοί οι οποίοι καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις στο φαγητό, την διασκέδαση και την μουσική. Το πιο σημαντικό, πολλοί από τους προορισμούς αυτούς είναι προσαρμοσμένοι στις φοιτητικές ανάγκες και τιμές.
Τα Πανεπιστήμια του Αριστοτελείου και της Μακεδονίας βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμα από παντού ενώ οι συγκοινωνίες είναι πρακτικές και σχετικά αξιόπιστες. Στον χώρο των Πανεπιστημίων γίνονται πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση!
Αν και υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα ώστε να θεωρηθεί μια πόλη κατάλληλη για ποδήλατο, η αύξηση των ποδηλατοδρόμων επιτρέπει μια λογική χρήση ποδήλατου σε πολλά σημεία του κέντρου. Η παραλία θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο γρήγορη λύση για όλους τους ποδηλάτες, ενώ οι αποστάσεις για τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος είναι περιορισμένες και περπατήσιμες.
Αν και παλιότερα η εύρεση μίας αξιοπρεπούς κατοικίας για ενοικίαση, έστω και μικρής αποτελούσε όνειρο ανεκπλήρωτο, τώρα πλέον ο καθένας με μία σχετικά μικρή έρευνα θα καταλήξει σίγουρα σε κάτι αξιοπρεπές, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί και κάποια πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία!
Τέλος για τους σπουδαστές του Α.Π.Θ. υπάρχει και η εμπειρία – προνόμιο που ακούει στο όνομα Πανεπιστημιακές Κατασκηνώσεις Καλάνδρας, οι οποίες είναι μοναδικές στην Ελλάδα και αξίζουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, σύντομα.

Πηγή: inthessaloniki.com