Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Γ. Καραϊσκάκης: «Ρώτησα τον μπούτσον μου και μου είπε να μη σε προσκυνήσω»

loading...
Γ. Καραϊσκάκης, ο νόθος γιος της καλόγριας. Δημιούργησε συμμορία ανηλίκων, έδειξε τα αχαμνά του στο γιο του Αλή Πασά και μονομάχησε με Τούρκο αξιωματικό. 



Τον δρόμο προς την δόξα του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη ακολουθεί η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Τετάρτη 25 Μαρτίου και ώρα 19:15, από τη ΝΕΡΙΤ. Ο «γιος της καλογριάς» όπως τον αποκαλούσαν επειδή ήταν νόθο τέκνο μοναχής, πριν γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της επανάστασης, έζησε πολύ δύσκολες στιγμές. Από παιδί σχημάτισε συμμορία με συνομηλίκους του, μαζί με τους οποίους έκλεβε κυρίως ζώα για να καταφέρει να επιβιώσει. Ο δρόμος προς τη δόξα του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη στη «Μηχανή του Χρόνου» 
Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει την ενηλικίωση του Καραϊσκάκη στην αυλή του Αλή Πασά και τη μετέπειτα δράση του, δίπλα στον θρυλικό κλέφτη Κατσαντώνη. Μέσα από αναπαραστάσεις «ζωντανεύουν» οι θρυλικές μονομαχίες και οι μεγάλες αναμετρήσεις του ρουμελιώτη οπλαρχηγού, απέναντι στα οθωμανικά στρατεύματα στα βουνά των Αγράφων. Ο κλεφταρματωλός που δεν δίστασε να εξοντώσει μαζί με άλλους τον τρομερό Βεληγκέκα, που πάλεψε εναντίον του Κιουταχή και αρνήθηκε τα πλούτη που του χάριζαν οι πασάδες της Ρούμελης. Τα γυρίσματα της εκπομπής βοήθησαν με τη συμμετοχή τους ο ιππικός Όμιλος Τρικάλων «Βουκεφάλας» και οι Φουστανελοφόροι Ράξας Γ. Καραϊσκάκης: «Ρώτησα τον μπούτσον μου και μου είπε να μη σε προσκυνήσω»  Η εκπομπή αναδεικνύει επίσης άγνωστες στιγμές και πρόσωπα της ζωής του Καραϊσκάκη, όπως τη νεαρή Μαριώ που τον ακολουθούσε παντού, τα έντονα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τις στρατηγικές μάχης που χρησιμοποιούσε για να πετύχει τους σκοπούς του. Μέσα από ντοκουμέντα σκιαγραφείται η στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και η έχθρα του με διάφορους πολιτικούς της εποχής που έφτασαν στο σημείο να το δικάσουν και να τον καταδικάσουν ως προδότη! Ο θάνατος του Καραΐσκάκη στον Πειραιά αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο, καθώς το ερώτημα «δολοφονία ή θάνατος στο πεδίο της μάχης» κατά τη διάρκεια της πολιορκία των Αθηνών παραμένει αναπάντητο. Ο ίδιος πριν ξεψυχήσει ζήτησε η «ψυχή του να πάει στην Κούλουρη» δηλαδή στη σημερινή Σαλαμίνα, από την οποία τα οστά του μεταφέρθηκαν – έπειτα από πολλές περιπέτειες – σε μνημείο έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Φαλήρου. 


Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής www.mixanitouxronou.gr

Αν είσαι από Θεσσαλονίκη και θες να αποκτήσεις πρόσβαση σε μειωμένες τιμές σε μαγαζιά και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης αλλά και να πιέσουμε όλοι μαζί για ακόμα πιο  μειωμένες τιμές έλα μαζί μας πατώντας εδώ