Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Δείτε τι ανακάλυψαν! Μια Γιγάντια Χελώνα στη Θεσσαλονίκη!

loading...

Ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα έφερε στο φως η ανασκαφή παλαιοντολόγων, στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας, στη Θεσσαλονίκη.







Οι ερευνητές εντόπισαν το απολίθωμα μίας γιγαντιαίας χελώνας, που εκτιμάται πως έζησε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, πριν οι πεδινές περιοχές καλυφθούν από τη θάλασσα του  Θερμαϊκού.


Το υλικό αυτό, που προέκυψε από ανασκαφές σε συνεργασία με το Δήμο Προποντίδας,  αποτέλεσε τμήμα της διδακτορικής διατριβής που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Τμήμα Γεωλογίας του  Α.Π.Θ. με θέμα τις απολιθωμένες χελώνες του Ελληνικού χώρου. 


Το απολίθωμα ανήκει στο είδος Titanochelon bacharidisi, ένα νέος είδος γιγαντιαίας χελώνας που περιγράφηκε πρόσφατα με υλικό από τις θέσεις Επανωμή, Νέα Μηχανιώνα και φυσικά από τη Νέα  Καλλικράτεια. 




Ο Δρ. Ευάγγελος Βλάχος εξηγεί το ιστορικό της ανακάλυψης: «Τα παράλια της Δυτικής Χαλκιδικής είναι πλούσια σε απολιθώματα  γιγαντιαίων χελωνών. Σε μια από τις εργασίες υπαίθρου στο πλαίσιο της διατριβής μου, το 2012, εντόπισα  το δείγμα αυτό στη φυσική τομή στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ακριβώς στην παραλία της Νέας  Καλλικράτειας. Αμέσως ήρθαμε σε επαφή με τις τοπικές αρχές, οι οποίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Με  το πέρας της σωστικής ανασκαφής το εύρημα μεταφέρθηκε με τη βοήθεια του Δήμου σε ασφαλή χώρο  στην Αντιδημαρχία Καθαρισμού στον Άγιο Παύλο ώστε να συντηρηθεί. Η διαδικασία της συντήρησης ήταν  χρονοβόρα και επίπονη λόγω του συμπαγούς ιζήματος, αλλά ορισμένους μήνες μετά έφερε στο φως ένα  από τα πληρέστερα δείγματα στον ελληνικό χώρο και σε όλη την Ευρώπη!». 

Πηγή: halkidikinews.gr