Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Financial Times: Είναι πιθανόν η Γερμανία να δώσει χρήματα στην Ελλάδα για τις επανορθώσεις.

loading...
Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ως ηθικό και εμπράγματο αντιστάθμισμα για τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται εδώ και καιρό στην κορυφή της ελληνογερμανικής ατζέντας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα προσπαθώντας να το προσεγγίσουμε με τη μικρότερη δυνατή φόρτιση.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν, Γερμανός αξιωματούχος παραδέχθηκε πως είναι πολύ πιθανό η Γερμανία να δώσει χρήματα στην Ελλάδα για τις επανορθώσεις, αλλά αυτά δεν πρόκειται να δοθούν στον γενικό προϋπολογισμό, δηλαδή στο κράτος, αλλά στις κοινότητες που επλήγησαν από τα ναζιστικά εγκλήματα. Μάλιστα, ο Ράχμαν έσπευσε να δημοσιεύσει την πληροφορία του και στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων, αν τελικά δοθούν, ενδέχεται να περάσουν στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», το οποίο είχε δημιουργηθεί πέρυσι μετά τη συνάντηση του Γερμανού Προέδρου Γιοακίμ Γκάουκ με τον τότε ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.
Να σημειωθεί πως το «Future Fund», μέσω της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) προωθεί με πόρους του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ερευνητικά προγράμματα και διοργανώσεις για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αρχής γενομένης από την ελληνική ανεξαρτησία με ειδική έμφαση στην ιστορία και τις έρευνες για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα έχει στόχο τη χρηματοδότηση για υποτροφίες έρευνας για υποψήφιους διδάκτορες και νέους επιστήμονες, παραμονή Ελλήνων στη Γερμανία με σκοπό την έρευνα, διοργανώνει ερευνητικά συμπόσια και τέλος προκηρύσσει θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών με εντολή διδασκαλίας στη Γερμανία.
Πηγή: iefimerida.gr