Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Η 100ή επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη

loading...
Η 100ή επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη
Στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση της Αρμενικής εθνικής Επιτροπής για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Για «αναντίρρητη πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα συνταράζει κάθε νοήμονα άνθρωπο» έκανε λόγο η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις.
«Το χαλαρό "συγγνώμη" όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν απεύθυνε φέτος, για πρώτη φορά, προς τους Αρμένιους, είναι μια αρχή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Εκτός από τις προφανείς αποζημιώσεις που πρέπει να αποδώσει στους Αρμένιους, η Τουρκία, οφείλει επίσης: να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του Ποντιακού λαού και του μικρασιατικού ελληνισμού εν γένει, να αναγνωρίσει τις διώξεις που έχει κάνει σε βάρος άλλων λαών μέσα στην επικράτειά της, όπως των Κούρδων,να διακόψει άμεσα τις όποιες σχέσεις της με εγκληματικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και τους Τζιχαντιστές, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο,και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στα κράτη γύρω από τα σύνορά της» τόνισε επίσης η κ.Τσαρουχά υπογραμμίζοντας πως «πάνω από όλα οφείλει να ενημερώσει τα δικά της παιδιά, τους Τούρκους, για την ιστορική Αλήθεια, και να δημιουργήσει άμεσα τις συνθήκες ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των ανθρώπων εξαιτίας διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικής καταγωγής».


«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση, μαζί με τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας, απέναντι στον Αρμένικο λαό, που έπεσε πριν ακριβώς 100 χρόνια θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους» τόνισε η κ. Τσαρουχά στη σημερινή κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «Αρμένικη Γενοκτονία: Η προσέγγιση της τουρκικής κοινωνίας προς την αναγνώρισή της» εκφώνησε ο εκδότης κ. Ragip Zarakolu.


Την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρεμνική εθνική Επιτροπή με κεντρικό σύνθημα «Θυμάμαι και διεκδικώ» παρακολούθησαν εκατοντάδες Αρμένιοι –μέλη της πολυπληθούς αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.


Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σ. Στρατού .
ΑΠΕ