Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Καφέ...Καραβάκια. Από τον πόλεμο στο Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ)

loading...
Καφέ...Καραβάκια. Από τον πόλεμο στο Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ)
O ήλιος λάμπει, οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι και τι καλύτερο από μια βόλτα με τα καραβάκια που σχίζουν τα κύματα του Θερμαϊκού. Καθημερινά δεκάδες τουρίστες και Θεσσαλονικείς τα επιλέγουν για να απολαύσουν μια βόλτα στη θάλασσα και να θαυμάσουν τις ομορφιές της πόλης από μια άλλη οπτική γωνία, πόσοι είναι όμως αυτοί που ξέρουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά τα καράβια;
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Η "Κλειώ", η "Αργώ" και η "Αραμπέλα" βρίσκονται πολλά χρόνια στην παραλία της Θεσσαλονίκης και μαζεύουν καθημερινά πλήθος τουριστών αλλά και ντόπιων που θέλουν να κάνουν την βόλτα τους και να πιουν τον καφέ τους εν πλω. Με θαλασσινή, αρχαιοελληνική αλλά και πιο μοντέρνα διακόσμηση, τα τρία αυτά καραβάκια έχουν αφήσει το στίγμα τους και προσφέρουν εναλλακτική διασκέδαση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα. 
karavakia 01
"Κλειώ"- Από το Άγιο όρος στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Ο Γρηγόρης καπετάνιος και ιδιοκτήτης ενός εκ των τριών καραβιών μίλησε στο seleo για την ιστορία του πλοίου και πως έφτασε να κάνει βόλτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης. "Η Κλειώ δημιουργήθηκε το 1995 για να μεταφέρει κόσμο. 
karavakia 01
Τον πρώτο καιρό μεταφέραμε κόσμο στο Άγιο Όρος, ωστόσο λίγο διάστημα αργότερα αποφάσισα να την φέρω στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ήμουν ο πρώτος που ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, καθώς τα άλλα δύο ήρθαν σχεδόν 10 χρονια μετά. Είμαστε εδώ 9 μήνες το χρόνο, από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, οι τουρίστες μας προτιμούν αλλά και οι Θεσσαλονικείς έρχονται να κάνουν μια βόλτα στο Θερμαϊκό".
karavakia 01
Όπως προσθέτει, φέτος αναμένεται να τους επισκεφτεί περισσότερος κόσμος μετά την ανανέωση της παραλίας. "Μας επηρέασε πολύ το κλείσιμο της παραλίας. Για δυόμιση χρόνια παραλύσαμε κυριολεκτικά, ωστόσο τώρα που ολοκληρώθηκε το έργο, ο χώρος μας ανανεώθηκε και ήρθε περισσότερος κόσμος γεγονός που βοηθάει πολύ στη δουλειά μας".
karavakia 01
karavakia 01
"Αργώ"- Από ψαράδικο σε... καφετέρια 
Ο Στέργιος καπετάνιος στην "Αργώ" μας μίλησε για την μετατροπή του καραβιού από ψαράδικο σε πλωτή καφετέρια. "Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1970 και σχεδιάστηκε σαν τρεχαντήρι. Δούλεψε σαν ψαράδικο στον Θερμαϊκό αλλά και σε άλλες περιοχές. Τη μορφή που έχει σήμερα την απέκτησε σταδιακά.
karavakia 01
Η μετασκευή του ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, πρώτα αφαιρέθηκαν τα εργαλεία ψαρέματος και σιγά σιγά άλλαξε το κατάστρωμα, οι μηχανές, ενώ είναι το πρώτο ψαράδικο που έγινε μεταλλικό. Ο τωρινός ιδιοκτήτης το αγόρασε και το μετέτρεψε σε καφετέρια.
karavakia 01
Περισσότερο μας προτιμούς οι τουρίστες, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως ο κόσμος δεν πληρώνει εισιτήριο, απλά παίρνει έναν καφέ η κάποιο ποτό. Επίσης υπάρχει δυνατότητα να νοικιαστεί ολόκληρο μετά από συνενόηση".
karavakia 01
karavakia 01
"Αραμπέλα"- Το πλοίο που πολέμησε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο
Ένα ιστιοφόρο με τη δική του ιστορία αναχωρεί καθημερινά από τον Λευκό Πύργο για μια βόλτα στο Θερμαϊκό, ενώ πίνετε τον καφέ ή το ποτό σας. Δεν είναι μια απλή πλωτή καφετέρια, καθώς έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κινητό μνημείο με ιστορική αξία.
Arabella (7).JPG
Έχει ταξιδέψει στα παράλια της Αφρικής και τη Μαύρη Θάλασσα, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ναρκαλιευτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως εμπορικό πλοίο μέχρι να «δέσει» στον Λευκό Πύργο ως ένα café-bar που μπορεί να φιλοξενήσει 160 άτομα. Το "Αραμπέλα" δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις βόλτες του για φέτος, καθώς βρίσκεται στο καρνάγιο για επισκευές. 
karavakia 01
 seleo.gr