Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Σήμερα οι αυγομαχίες ενηλίκων στο Κρυονέρι

loading...
Σήμερα οι αυγομαχίες ενηλίκων στο Κρυονέρι
Τα τελευταία χρόνια το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία στο Κρυονέρι δήμου Λαγκαδά και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο, αλλά το αγκάλιασαν με πάθος οι κάτοικοι του Κρυονερίου.
 
Το πρόγραμμα
Οι αυγομαχίες διεξάγονται σε δύο συνεχόμενες ημέρες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των κατοίκων. Χθες, Κυριακή του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν οι παιδικές αυγομαχίες, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: διαγωνιζόμενοι ηλικίας κάτω των 14 ετών και 15 - 17 ετών. 
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ (φωτο)
Σήμερα, δεύτερη μέρα του Πάσχα, πραγματοποιούνται οι αυγομαχίες των ενηλίκων. Τραπέζια και καρέκλες στήνονται στην κεντρική πλατεία και το μόνο που ακούγεται είναι τα τσουγκρίσματα των αυγών και τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες συγγενών και φίλων των διαγωνιζομένων.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, λόγω εμπειρίας, γνωρίζουν πώς να διαλέγουν τα σκληρότερα αυγά και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ένας εκ των διοργανωτών και παλιός «αυγομάχος», εξηγεί στο lagadas.net τον τρόπο: «Οσοι συμμετέχουν, διαλέγουν τα αυγά τους μέρες πριν. Κριτήριο επιλογής είναι ο ήχος που κάνει καθώς το χτυπούν ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Οι περισσότεροι αποχωρούν καθώς περνούν τα χρόνια. Τα δόντια τους δεν τους βοηθούν πια, ούτε και η ακοή τους» λέει στο lagadas.net ο κ. Παπαδόπουλος. Ευτυχώς, το έθιμο συνεχίζεται από τα νέα παιδιά και με αμείωτο ενδιαφέρον, ώστε να περάσει και στις επόμενες γενιές. 
Οι κανόνες και τα βραβεία 
Όπως σε κάθε διαγωνισμό, έτσι και στις αυγομαχίες ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες. Ο πρώτος κανόνας είναι και ο πιο «σκληρός»: στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνο οι καταγόμενοι από το Κρυονέρι, θέλοντας έτσι οι διοργανωτές να κρατήσουν τον τοπικό του χαρακτήρα. Δεύτερος κανόνας: Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν στο... καλάθι τους μόνο άσπρα αυγά κότας, τα οποία ελέγχει ένα προς ένα η διαγωνιστική επιτροπή. «Τα αυγά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι βρασμένα και άβαφα, για να αποφευχθούν τυχόν νοθείες. Κάθε αυγομάχος είναι εφοδιασμένος με 60 αυγά, ενώ στις παιδικές αυγομαχίες συμμετέχουν με 30 αυγά. Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που θα αναμετρηθεί με όλους και θα έχει τα περισσότερα αυγά του αλώβητα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στοlagadas.net. Η επιτροπή που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των αυγομαχίων αποτελείται από τους παλιούς «αυγομάχους» Αβραάμ και Ιωάννη Παπαδόπουλο, Παναγιωτίδη Χρήστο και Κυρικλίδη Παναγιώτη.
Για τους νικητές προβλέπονται και βραβεία, όπως ισχύει σε κάθε διαγωνισμό. Κύπελλα απονέμονται στους τρεις πρώτους νικητές, ενώ μετάλλια δίνονται σε όλους τους συμμετέχοντες.
lagadas.net