Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η Θεσσαλονίκη αποκτάει αστική ανθεκτικότητα με το πρόγραμμα «100 Resilient Cities»

loading...
Η Θεσσαλονίκη αποκτάει αστική ανθεκτικότητα με το πρόγραμμα «100 Resilient Cities»
Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο πρόγραμμα «100 Resilient Cities», με σκοπό να αναπτυχθεί στην πόλη η αστική ανθεκτικότητα ως προς τις απρόσμενες κρίσεις, όπως είναι σεισμοί, πλημμύρες κτλ., όσο και προς χρόνιες πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές). Το πρόγραμμα «100 Resilient Cities» είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller και έχει σκοπό όχι μόνο να βοηθήσει συγκεκριμένες πόλεις να γίνουν πιο ανθεκτικές, αλλά και στο να διευκολύνει μια παγκόσμια πρακτική ανάπτυξης της αστικής ανθεκτικότητας.

 Σε συνέντευκη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής 100RC, Scott Rosenstein παρουσίασαν τον τρόπο που θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και τις προοπτικές του.
«Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας. Όλα συνεχώς αλλάζουν και οι αλλαγές πρέπει να είναι προς στο καλό της πόλης και όχι προς το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Κυριότερα τόνισε τις κοινωνικές κρίσεις που υπάρχουν και δεν αρκούν τα προγράμματα του Δήμου για να τις καλύψουν, όπως είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας, οι άνεργοι και οι άστεγοι. 
Ο Scott Rosenstein μίλησε για τον τρόπο που επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη μέσα απο τις υπόλοιπες πόλεις, καθώς πρόκειται για ανταγωνιστική διαδικασία και μόνο 7 Ευρωπαΐκες πόλεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δυο εκ των οποίων η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Τα κριτήρια για την Θεσσαλονίκη ήταν ο ίδιος ο Δήμαροχος, Γιάννης Μπουτάρης και η προσωπικότητα του, η εξωστρέφεια της πόλης και διάθεση που δείχνει για συνεργασία με τις υπόλοιπες πόλεις.
Το πρόγραμμα δεν θα παρέχει άμεση πρακτική ενίσχυση αλλά αρχικά θα υπάρξει χρηματοδότηση για Διευθύνοντα Σύμβουλο αστικής ανθεκτικότητας, υποστήριξη για να αναπτυχθεί στη πόλη στρατιγική ανθεκτικότητας, δημιουργία μια πλατφόρμας υπηρεσιών και συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο του προγράμματος με διάφορες εταιρίες, κρατικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
anthektikotita thessaloniki 2
anthektikotita thessaloniki 3
anthektikotita thessaloniki 4