Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γιορτή κόμικς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

loading...
Γιορτή κόμικς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Βγαλμένη από χάρτινες σελίδες των κόμικς μοιάζει η γιορτή που έχει στηθεί στην αποθήκη Γ' στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης -όπου διεξάγεται το 1ο The Comic Con.
Στον χώρο, έχουν ήδη στηθεί πάγκοι με εκατοντάδες εκδόσεις κόμικς και φιγούρες αγαπημένων χαρακτήρων ενώ ομάδες παιδιών, διαγωνίζονται σε επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής με κάρτες. Γύρω τους τριγυρνάνε, σε ένα αέναο παιχνίδι ρόλων, οι cosplayers (λέξη που βγαίνει από το costume play), άτομα δηλαδή που ντύνονται και φέρονται σαν ένα χαρακτήρα από ταινία, anime, παιχνίδι ή συγκρότημα.
Σαν την Μαρία που φορώντας την στολή της «Αστριντ» ποζάρει αυτάρεσκα τον ρόλο της από το «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» ενώ η αδερφή της, Αθανασία, έχει ντυθεί ο ίδιος ο... δράκος! «Εραψα μόνη μου τη στολή, παραγγέλλοντας πολλά υλικά από το διαδίκτυο» λέει η Μαρία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ ο Αλέξανδρος Λαμπαρδής, δημιουργός της πλατφόρμας «Koi Play» στο YouTube τονίζει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κοινότητα cosplayers».
«Πανελλαδικά, πρέπει να είναι περίπου 2000 άτομα τα οποία ντύνονται ανάλογα με τους χαρακτήρες που τους αρέσουν, δημιουργώντας οι ίδιοι τα κοστούμια τους και συμμετέχουν σε συνέδρια και πάρτι» συμπληρώνει.
Τον περισσότερο κόσμο βέβαια, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, «τραβάνε» τα σχεδιαστικά τραπέζια του Τζόρτζιο Καβατσάνο (Giorgio Cavazzano), του σηµαντικότερου εν ζωή σχεδιαστή ιστοριών της Disney και του Γουίλ Σίµπσον (Will Simpson), storyboard artist για την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones».
«Τα κόμικς δεν θα πεθάνουν αλλά θα δημιουργούνται πλέον με ψηφιακά μέσα» είπε ο κ.Καβατσάνο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζοντας βέβαια ότι ο ίδιος συνεχίζει να σκιτσάρει σε χαρτί με το χέρι γιατί το βρίσκει «πιο διασκεδαστικό». Αλλωστε, πολλοί τυχεροί θαυμαστές του, φεύγουν από την έκθεση με τον «Ντόναλντ», τον «Σκρουτζ» ή όποιον άλλο χαρακτήρα επιθυμούν, σχεδιασμένο μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα χαρτί και υπογεγραμμένο από τον διάσημο σχεδιαστή.
Σχολιάζοντας δε, το σύμβολο του... Καπιταλισμού, τον Σκρουτζ που τον έχει σκιτσάρει άπειρες φορές, ο κ.Καβατσάνο εξέφρασε με περιπαικτικό τόνο την επιθυμία του, «να βουτήξει κι αυτός σε βουνά από χρήματα» αν και... «τα χρήματα δεν κάνουν την ευτυχία».
Στη διάρκεια του τριημέρου έχει προγραµµατιστεί µια σειρά από δραστηριότητες ειδικά σχεδιασµένες για παιδιά διαφόρων ηλικιών, οµιλίες που αφορούν τις λεπτοµέρειες και τα µυστικά της πολύ ιδιαίτερης αυτής τέχνης, αλλά και παρουσιάσεις κόµικς και ταινιών.
Το 1ο «The Comic Con» έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς µέρος των εσόδων από τη λειτουργία του θα διατεθεί στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Στυλιανός». Για το σκοπό αυτό, οι διάσημοι προσκεκλημένοι θα σχεδιάσουν ειδικά για την περίσταση και τα έσοδα από την δημοπράτηση των έργων τους, θα δοθούν στο βρεφοκομείο.