Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

«Άλμα» στη λίστα με τους δημοφιλέστερους συνεδριακούς προορισμούς έκανε η Θεσσαλονίκη

loading...
«Άλμα» στη λίστα με τους δημοφιλέστερους συνεδριακούς προορισμούς έκανε η Θεσσαλονίκη
"Άλμα" 111 θέσεων πραγματοποίησε η Θεσσαλονίκη στην παγκόσμια κατάταξη πόλεων, με βάση τα διεθνή συνέδρια που ανέλαβε το 2014, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη επίδοσή της για την τελευταία δεκαετία.
Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 108η θέση, έναντι τής 219ης που κατείχε την προηγούμενη χρονιά στη λίστα του διεθνούς συνδέσμου της συνεδριακής βιομηχανίας ICCA (International Congress & Convention Association). Τη θέση αυτή μοιράζεται μαζί με τις πόλεις Άμπου Ντάμπι, Ντόχα, Λος Άντζελες. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν 22 διεθνή συνέδρια το 2014, έναντι 14 το 2013 που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 57%. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η πόλη αναρριχήθηκε στη 60ή θέση (μαζί με Φρανκφούρτη, Μπέλφαστ και Χάγη) σημειώνοντας αύξηση 51 θέσεων σε σχέση με το 2013 (οπότε είχε βρεθεί στην 111η θέση).
Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων για την Θεσσαλονίκη για την δεκαετία 2004 – 2014 προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον προορισμό και για την συμπεριφορά του συνεδριακού τουριστικού προϊόντος: οι μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιούνται τα περισσότερα συνέδρια είναι οι Σεπτέμβριος (20,9%), Ιούνιος (19,6%) Οκτώβριος (12,9%) και Μάιος (11%). Βάσει θεματολογίας, τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ιατρικά (18,8%), τεχνολογικά (13%) και επιστημονικά (14,2%).
Η Θεσσαλονίκη με αυτή την άνοδο συμβάλει σημαντικά και στην παγκόσμια κατάταξη συνολικά της Ελλάδας, η οποία ανεβαίνει στην 26η θέση με 148 διεθνή συνέδρια το 2014 από την 38η θέση το 2013 (100 συνέδρια). Η ετήσια έκθεση του ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων και τους βοηθάει να αποφασίσουν που θα πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές εκδηλώσεις τους καθώς εξετάζουν τα στοιχεία του ICCA για να εντοπίσουν τους προορισμούς που αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.
Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από το σημαντικό έργο της καταγραφής των διεθνών συνεδρίων και ενημέρωσης του ICCA που πραγματοποίησε το Thessaloniki Convention Bureau τον Ιανουάριο του 2014, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διοργάνωση συνεδρίων στην Θεσσαλονίκη και οι οποίοι συνέβαλαν με αυτό τον τρόπο στην κατάταξη της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια αγορά. Ο ΙCCA καταγράφει αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ τριών χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλαδή να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι «η σημαντική άνοδος της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων – συνεδριακών προορισμών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για το μέλλον της πόλης στη διεθνή τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι η στρατηγική που ακολουθούμε ως δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων και σε συνεργασία πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, αλλά και μέσα από την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας του Thessaloniki Convention Bureau που αποτελεί βασικό εργαλείο για την προσέλκυση συνεδρίων και άρα για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη κινείται στη σωστή κατεύθυνση κι έχει πλέον απτά αποτελέσματα».
seleo.gr