Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Επίτιμη διδάκτωρ του ΑΠΘ η Κική Δημουλά - "Ευχαριστώ για την ωραία ταραχή"

loading...
Καταχειροκροτούμενη στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής και εμφανώς συγκινημένη , η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά αναγορεύθηκε σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας πανηγυρικής συνεδρίασης του Τμήματος, η ελληνίδα ποιήτρια συνοδευόμενη από την κόρη της, μπήκε στην αίθουσα όπου οι παρευρισκόμενοι την υποδέχτηκαν χειροκροτώντας την όρθιοι.
Στην τελετή αναγόρευσης, η Κική Δημουλά δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, παραλαμβάνοντας την αναμνηστική πλακέτα τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Μήτκα, ο οποίος στον χαιρετισμό του μίλησε για τη γνήσια αυθεντικότητα του έργου της. «Μελετητές και κριτικοί του έργου της έχουν επισημάνει το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και τη γλωσσική της ευφυΐα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης στάθηκε στη σχέση της ποιήτριας με τον Θεό. «Τα αρχικά της Κικής Δημουλά είναι Κ.Δ., κάτι που σε εμάς τους θεολόγους θυμίζει την Καινή Διαθήκη. Και τι άλλο είναι η Κική Δημουλά παρά η Καινή Διαθήκη της σύγχρονής μας ποίησης», ανέφερε ο κ. Σταμούλης.
«Σας ευχαριστώ για αυτή την ταραχή που μου δώσατε. Την ωραία ταραχή», δήλωσε αμέσως μετά, την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα, η ποιήτρια και ακαδημαϊκός, η οποία ανέβηκε στο βήμα, χαρίζοντας στο κοινό μία από τις εξαιρετικές της ομιλίες. «Επιστήμων δεν είμαι. Θεολόγος δεν είμαι. Φιλόλογος δεν είμαι. Είμαι απλώς ένας αυτοσχέδιος άνθρωπος. Με είδε ο Θεός και μου είπε "Χάλια είσαι, κάτσε να σε διορθώσω λίγο" και μου κόλλησε στο πλευρό ένα καχεκτικό φτεράκι. Εγώ διαμαρτυρήθηκα. Με ένα φτερό πώς θα πετάξω; "Αυτό είναι δική σου υπόθεση", μου είπε, "Προσπάθησε". Έκτοτε, απλώς προσπαθώ». Με αυτά τα λόγια, η Κική Δημουλά ξεκίνησε την ομιλία της με τίτλο «Η πλάνη». Όπως η ίδια είπε, επέλεξε αυτόν το τίτλο για να ευχαριστήσει την πλάνη: «Αυτή σας οδήγησε να με ανακηρύξετε επίτιμη διδάκτορα», είπε χαμογελώντας.
Βιογραφικό
Η Κική Δημουλά (Αθήνα, 6 Ιουνίου 1931) είναι Ελληνίδα ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Το πατρικό της όνομα είναι Βασιλική Ράδου και κατοικεί στην Αθήνα. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, το Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957). Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγάρικα, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά.
Διακρίσεις
• 2001, Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
• 2002, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών-η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας.
• 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας της απονέμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, ύψιστη πολιτειακή τιμή.
Βραβεία
• 1963, Εύφημη μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα, για την ποιητική συλλογή Επί τα ίχνη.
• 1972, Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για την ποιητική συλλογή Το λίγο του κόσμου.
• 1989, Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για την ποιητική συλλογή Χαίρε ποτέ.
• 1997, Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για την ποιητική συλλογή Η εφηβεία της λήθης.
• 2001, Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της.
• 2009, Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Europeén de Littérature http: //www.prixeuropeendelitterature.eu), για το σύνολο του έργου της.
• 2010, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, για το σύνολο του έργου της.
thestival.gr & seleo.gr

kiki dimoula 20-5-2015 01

kiki dimoula 20-5-2015 01