Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ο «Πύργος της Ευτυχίας» στη Θεσσαλονίκη που τώρα πια προκαλεί... θλίψη (ΦΩΤΟ)

loading...
Ο «Πύργος της Ευτυχίας» στη Θεσσαλονίκη που τώρα πια προκαλεί... θλίψη (ΦΩΤΟ)
Ένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα σπίτια της Βασιλίσσης Όλγας κρύβει μια ιστορία μεγάλης αγάπης,γεγονός που φαίνεται και από το όνομα που επέλεξε να του δώσει ο ιδιοκτήτης του. "Ο Πύργος της Ευτυχίας μου", ένα μέρος ύμνος στον έρωτα και την ευτυχία, έχει μετατραπεί σε θλιβερή σκιά του εαυτού του.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Στον αριθμό 110 της οδού Βασ. Όλγας σκέκεται ακόμα, κρυμμένος πίσω από δεκάδες ψηλά δέντρα και σκεπασμένος σχεδόν εξ' ολοκλήρου από έναν τεράστιο κισσό, ο "Πύργος της Ευτυχίας μου". Το κτίριο αυτό, με το τόσο ρομαντικό όνομα, χτίστηκε το 1890, λόγω του μεγάλου έρωτα του ιδιοκτήτη για την σύζυγό του την Ευτυχία.
pyrgos eutixias 01
Το Chateau mon bonheur (ο Πύργος της Ευτυχίας μου), γνωστός και ως «Κόκκινοι Πύργοι», όπως και τα άλλα πανέμορφα κτίρια της Βασ. Όλγας, αποτελούσαν την συνοικία των «εξοχών». Ήταν οι Θερινές κατοικίες των ιδιοκτητών τους.
Το Chateau mon bonheur έχει κομψότητα μεσαιωνικού ρυθμού και εξαιρετική αρχιτεκτονική αρμονία. Στην έξω «θύρα» υπήρχε η μεγάλη χρυσή επιγραφή "Chateau mon bonheur".
pyrgos eutixias 01
Χτίστηκε το 1890 από τον Δημήτρη Ιωαννίδη Τσακιρντέκη, σε παραθαλάσσιο οικόπεδο, απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως και είχε δύο κτίσματα: ένα μέγαρο με δύο πατώματα κι ένα καφενείο με σάλα και δωμάτια γύρω γύρω. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Σαγιό και κόστισε συνολικά 140.000 γρόσια. Τα κτίρια αυτά, με τις ενετικές επάλξεις και τα συμπαγή κόκκινα τούβλα, χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά σαν οικοτροφείο. Ύστερα από τον πόλεμο μπήκαν μέσα πρόσφυγες και πολύ αργότερα εγκατασταθήκαν οι Πρόσκοποι.
O Πύργος της Ευτυχίας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με υπουργική απόφαση του 1984. Σύμφωνα με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, το κυρίως κτίσμα έχει δεχθεί μεταγενέστερες προσθήκες, αλλά είναι δυνατή η επαναφορά του στην αρχική του μορφή. Το δεύτερο κτίσμα διατηρεί ένα μόνο τμήμα του, δεδομένου ότι από το υπόλοιπο σώζεται μόνο η βάση. Το οικόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εξ' ολοκλήρου, κυρίως μετά την αποχώρηση των προσκόπων.
pyrgos eutixias 01
Ένας τεράστιος κισσός εξαφάνισε την "Ευτυχία"
Εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης θα αντικρίσετε αν περάσετε μπροστά από τον άλλοτε πανέμορφο πύργο της Ευτυχίας. Πολλοί, μπορεί να μην καταλάβετε καν ότι στο σημείο υπάρχει κάποιο κτίσμα, καθώς έχει σκεπαστεί σχεδόν ολόκληρο από έναν τεράστιο κισσό που έχει απλώσει τα "πλοκάμια" του σε όλο το εύρος του κτίσματος.
pyrgos eutixias 01
Τα σκουριασμένα κάγκελα, οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι, που "αχνοφαίνονται" πίσω από την πυκνή βλάστηση καθώς και τα σκουπίδια που είναι πεταμένα μέσα στον χώρο του οικοπέδου, συντελλούν στην απόλυτη εικόνα εξαθλίωσης, ενός κτιρίου που θα μπορούσε να αποτελεί μνημείο της ιστορίας της πόλης. 
pyrgos eutixias 01
pyrgos eutixias 01
pyrgos eutixias 01
pyrgos eutixias 01
pyrgos eutixias 01
πηγή: seleo.gr