Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τέσσερις «Γαλάζιες σημαίες» σε ακτές του δήμου Θερμαϊκού

loading...
Τέσσερις «Γαλάζιες σημαίες» σε ακτές του δήμου Θερμαϊκού
Με τo διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» βραβεύθηκαν τέσσερις ακτές στο δήμο Θερμαϊκού, αναδεικνύοντας τις ακρογιαλιές στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Πρόκειται για παραλίες στην Περαία, στους Νέους Επιβάτες, στην Αγία Τριάδα και στην Επανομή, που εκπλήρωσαν και τα 32 αυστηρά κριτήρια, που αφορούν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου, της ακτής και του παράκτιου χώρου, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Για το θέμα ο δήμαρχος Θερμαίκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Η παραθαλάσσια περιοχή του δήμου μας προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που πιστοποιείται με την εγκυρότητα του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας». Οι ακτές και οι παραλίες μας, όπως και οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του δήμου, είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Φυσικά η δημοτική αρχή, πασχίζει καθημερινά να βελτιώνει την εικόνα, ώστε οι ακτές και οι παραλίες της περιοχής να βελτιώνουν καθημερινά την εικόνα τους. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε συστηματικά για να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας ώστε να πάρει στην «αγορά» του ελληνικού τουρισμού τη θέση που του αξίζει .Σε αυτό θα συμβάλλει σημαντικά και η θαλάσσια συγκοινωνία που συνδέει το Δήμο Θερμαϊκού με τη Θεσσαλονίκη, τα δρομολόγια της οποίας ξεκινούν εντός του Μαϊου».
Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του .
Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση καθώς και προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους .
Σημειώνεται ότι, για την απόδοση της «Γαλάζιας Σημαίας» σε μιαν ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή για το Πρόγραμμα.
seleo.gr