Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τέλος τα κουνούπια από το Ωραιόκαστρο

loading...
Τέλος τα κουνούπια από το Ωραιόκαστρο

Για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Ωραιοκάστρου θα συμπεριληφθεί στο σύνολο του στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών -αρχές Ιουνίου- που εφαρμόζει τα τελευταία 20 χρόνια η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, αφού
εντάσσεται πλέον στους περίπου 1000 οικισμούς που θα εφαρμοστούν προγράμματα προνυμφοκτονίας και ψεκασμού, είτε επίγειοι είτε εναέριοι είναι αυτοί.

Η εταιρεία «Οικοανάπτυξη» που εκτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει ήδη χαρτογραφήσει τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον του δήμου Ωραιοκάστρου. Στο επίκεντρο αυτής της χαρτογράφησης βρίσκονται οι λίμνη του Καλόγερου αλλά και ρέματα με στάσιμα νερά κυρίως στην περιοχή του Παλαιoκάστρου.
Στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών συμπεριλαμβάνονται και εκτεταμένες δειγματοληψίες, προκειμένου να γίνονται στοχευμένες επεμβάσεις για την εξολόθρευση των ενοχλητικών εντόμων όπου χρειάζεται. Τα στελέχη της «Οικοανάπτυξης» δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν ακόμα πως θα κινηθεί η θερινή περίοδος σχετικά με το πρόβλημα των κουνουπιών, καθώς δεν είναι κυρίαρχη άποψη ότι επειδή είχαμε πολλές βρόχες θα έχουμε και πολλά κουνούπια.
Φέτος θα υπάρχει έγκαιρη εκτίμηση του κινδύνου σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων του υιού του Δυτικού Νείλου όπως ανέφερε στους «Πολίτες Ωραιοκάστρου» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οικοανάπτυξης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών κ. Σπύρος Μουρελάτος (φωτό) "στα τέλη Ιουνίου θα έχουμε τις πρώτες μετρήσεις πρόβλεψης για τα επίπεδα κυκλοφορίας του υιού με ζώα-δείκτες (κοτόπουλα) μέσω του εγκατεστημένου δικτύου του ΑΠΘ στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 100 σημεία σε όλη την κεντρική Μακεδονία."
politesoraiokastrou.gr