Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

"Κόκκινο Σπίτι" ή "μέγαρο Λόγγου" στη Θεσσαλονίκη

loading...

Το τριώροφο κτίριο γνωστό και ως «μέγαρο Λόγγου» είναι έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού.

Στα χαρακτηριστικά του καμπυλόγραμμα σχήματα που διαμορφώνουν τις δύο όψεις του στην εξωτερική επιφάνεια και τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, οφείλει την ονομασία «κόκκινο σπίτι» μέχρι και σήμερα.

Είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που μαζί με τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια της περιοχής και τον ναό της Αγίας Σοφίας, διατηρεί τη φυσιογνωμία του και ταυτόχρονα αποτελεί αξιόλογο δείγμα των αρχιτεκτονικών τάσεων που επικράτησαν στα χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χτίστηκε το 1926, από την Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών, για να στεγάσει την οικογένεια του ναουσαίου βιομηχάνου Γρηγόρη Λόγγου, ο οποίος την εποχή εκείνη είχε στην ιδιοκτησία του μια ιδιαίτερα εξελιγμένη για τα δεδομένα της εποχής, βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Κάποια χρόνια αργότερα το κτίριο παραχωρήθηκε στον αδελφό του, Ιωάννη γι’ αυτό και είναι γνωστό και ως «Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου».

Κάποια γεγονότα όπως ότι η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που το κατασκεύασε, χρεοκόπησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, καθώς και η πυρκαγιά που κατέστρεψε τη βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στη Νάουσα επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, το συνέδεσαν με διάφορους αστικούς μύθους (κάποιοι θεωρούσαν το σπίτι στοιχειωμένο, κάποιοι άλλοι καταραμένο).

Πάντως για τους παλαιότερους Θεσσαλονικείς σίγουρα το κτίριο αποτελούσε σημείο αναφοράς. Ο λόγος είναι ότι ένα από πιο γνωστά καφενεία της εποχής, ο Ερμής, λειτουργούσε για πολλά χρόνια στο ισόγειό του (εκεί λειτουργεί σήμερα το εστιατόριο «Κουρδιστό Γουρούνι»).

Με λίγη παραπάνω παρατηρητικότητα μπορεί κανείς ακόμη να διακρίνει την πινακίδα στην πρόσοψη του κτιρίου. Το καφενείο ήταν τόπος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης.

Πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.


Κείμενο : Λία Μαλλίδου
Φωτογραφίες : Σωτήρης Κοϊκόπουλος  (Ιανουάριος 2015)
 Kokkino-spiti 1

Kokkino-spiti 2



Kokkino-spiti 4













































Kokkino-spiti 5
Kokkino-spiti 6
Kokkino-spiti 7















































Kokkino-spiti 8















































Kokkino-spiti 9