Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Ποιο καλοκαίρι; 33 χρόνια φεστιβάλ βιβλίου, 33 χρόνια άνεμοι, μπουρίνια και ...υπερκαταιγίδες στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

loading...
Ποιο καλοκαίρι; 33 χρόνια φεστιβάλ βιβλίου, 33 χρόνια άνεμοι, μπουρίνια και ...υπερκαταιγίδες  στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Μπορεί το φεστιβάλ βιβλίου να αποτελεί εδώ και τρεις δεκαετίες μια από τις πιο σημαντικές γιορτές πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ωστόσο έχει συνδέσει το όνομά του με κάτι παραπάνω από τον πολιτισμό και συγκεκριμένα με τις καιρικές συνθήκες 

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μπουρίνια και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ο θεσμός του φεστιβάλ βιβλίου ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1982, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Τα περίπτερα στήθηκαν στην παραλία του Λευκού Πύργου, ενώ από την πρώτη κιόλας χρονιά, τα μπουρίνια που ξέσπασαν είχαν σαν αποτέλεσμα βιβλία και περίπτερα να σκορπίσουν σε μεγάλο μέρος της παραλίας αλλά και μέσα στον... Θερμαϊκό! Από τότε, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ βιβλίου, οι Θεσσαλονικείς ξέρουν και πριν βγουν από το σπίτι τους εφοδιάζονται με ομπρέλες και αδιάβροχα. 
(Φωτογραφία από filoifestivalvivliou.blogspot.gr)
2001- Η χρονιά που τα μπουρίνια σκόρπισαν βιβλία σε όλη την παραλία
Μπορεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο καιρός να ειναι άστατος, ωστόσο κάποιες χρονιές ξεχώρισαν, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και τα κύματα κατέστρεψαν ολοσχερώς τη διοργάνωση. Μία από αυτές τις χρονιές ήταν και το 2001, όταν κύματα ύψους τριών μέτρων παρέσυραν στη θάλασσα περίπτερα και εκθεσιακό υλικό.
Θύμα του ανέμου το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Οι άνεμοι, που τοπικά έφταναν τα 9 Μποφόρ, ξέσπασαν γύρω στις 16:00, ενώ τα περίπτερα ήταν κλειστά. Τα κύματα ξεπέρασαν το ρείθρο της παραλίας προκαλώντας σοβαρές ζημιές, καθώς το νερό της θάλασσας παρέσυρε περίπτερα, βιβλία, πάγκους και αφίσες. Υπολογίζεται ότι 70 από τα 151 περίπτερα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να μη λειτουργήσει την Κυριακή το απόγευμα. (Φωτογραφία από in.gr)
festival bibliou 1
(Φωτογραφία από culture.thessaloniki-portal.gr)
2013- Τα βιβλία μαθαίνουν να "κολυμπούν" στην πλατεία Αριστοτέλους
Και τα επόμενα χρόνια, όμως, η "κατάρα" της βροχής συνέχισε να ακολουθεί το φεστιβάλ βιβλίου, καθώς ακόμα και όταν έφυγε από την παραλία της Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνταν για τη δημιουργία της νέας παραλίας, η βροχή ήταν ακριβής στο καθιερωμένο ραντεβού με το φεστιβάλ. 
(Βίντεο από Taifer)
Φέτος, μετά από μερικά χρόνια απουσίας, το φεστιβάλ επέστρεψε στο "σπίτι" του, στην παραλία της Θεσσαλονίκης και ξεκινάει από το ύψος του Λευκού Πύργου. Με πάνω από 80 περίπτερα και 30.000 βιβλία σας περιμένει να το επισκεφτείτε μέχρι και τις 21 Ιουνίου
seleo.gr