Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Το Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης ανοίγει ξανά!

loading...
Το Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης ανοίγει ξανά!
Πλήρως ανακαινισμένο, το βυζαντινό λουτρό της Άνω Πολης στη Θεσσαλονίκη -800 και πλέον ετών- ανοίγει ξανά την 1η Ιουλίου για να υποδεχτεί τον διεθνούς φήμης, Γερμανό καλλιτέχνη Ulay, στο πλαίσιο της 5ης Μπενιάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.


Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, στο μνημείο της οδού Θεοτοκοπούλου, θα παρουσιαστεί η μακράς διάρκειας διαδραστική περφόρμανς του Ulay, με τίτλο «Code of Conduct».
Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές του περφόρμανς με την Marina Abramovic τις δεκαετίες '60 και '70. Στη νέα του περφόμανς, ο καλλιτέχνης ζητά από κάθε επισκέπτη να έρχεται με κάποιο αντικείμενο (οτιδήποτε είναι αυτό) στις αποχρώσεις του ροζ. Τα αντικείμενα αυτά θα τοποθετούνται στο χώρο και θα ολοκληρώσουν την εγκατάσταση της περφόρμανς.
Η ανακαίνιση του μνημείου, που έχει χτιστεί στο τέλος του 12ου-αρχές του 13ου αι., κράτησε τέσσερα χρόνια. To μνημείο αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο Βυζαντινό λουτρό, από τα λιγοστά που διατηρήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και το μοναδικό που διασώθηκε από τα λουτρά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Λειτούργησε ως ανδρικό και γυναικείο λουτρό μέχρι το 1940 και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Το λουτρό αποτελείται από επιτοίχιους αεραγωγούς για την σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα και δεξαμενή. Συνέχισε να λειτουργεί και επί Τουρκοκρατίας όπου και πήρε την ονομασία «Κουλέ Καφέ» από την ομώνυμη συνοικία, στην οποία βρισκόταν. Το λουτρό συνέχισε να λειτουργεί ακατάπαυστα μέχρι το 1940.
Η κήρυξή του ως διατηρητέο μνημείο έγινε το 1952. Το 2002, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανέδειξε σημαντικά το μνημείο εντάσσοντάς το στο έργο, «Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στο Βυζαντινό Λουτρό».
1-4 Ιουλίου, 16.00-20.00, Βυζαντινό Λουτρό, Θεοτοκοπούλου 13.
protothema.gr