Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

''Πρωτοβουλία Γέφυρα'' από το ΠΑΜΑΚ. Ένα νέο σημείο γεννιέται στη Θεσσαλονίκη;

loading...
''Πρωτοβουλία Γέφυρα'' από το ΠΑΜΑΚ. Ένα νέο σημείο γεννιέται στη Θεσσαλονίκη;
Τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Μαρτίου ένας 20χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο την ώρα που επιχειρούσε να διασχίσει τη λεωφόρο "Κ.Καραμανλή" στο ύψος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το τραγικό περιστατικό, δυστυχώς όχι το πρώτο, άνοιξε για μια ακόμη φορά το θέμα της ασφάλειας των φοιτητών κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το πανεπιστήμιο και προκάλεσε ποικίλες παρεμβάσεις τόσο των πρυτανικών αρχών όσο και των φοιτητών οι οποίοι με συλλογή υπογραφών διεκδίκησαν το αυτονόητο: φωτεινούς σηματοδότες, διαβάσεις, πεζογέφυρες, νησίδες ή όποια άλλη παρέμβαση απαιτείται ώστε να μην απειλείται η ασφάλειά τους κατά τη διέλευση του δρόμου.
Η έκκληση των πρυτανικών αρχών προς τους αρμόδιους φορείς και οι φοιτητικές παρεμβάσεις ευαισθητοποίησαν δύο νεαρές αρχιτέκτονες, την Μαργαρίτα Μπουλάκη και την Γιώτα Μπανιώτη να σχεδιάσουν μια πεζογέφυρα που να ενώνει το ΠΑΜΑΚ με την απέναντι φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Σε σημείωμά τους οι δύο αρχιτέκτονες εξηγούν για την πρωτοβουλία τους πως "η προτεινόμενη κοινωνική παρέμβαση έχει σαφείς και επωφελείς για την πόλη προεκτάσεις καθώς επιδιώκουμε η νέα πεζογέφυρα της πανεπιστημιούπολης να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο της πόλης μας. Κυριότερα όμως θα αποτελέσει μία σαφή δήλωση πως οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε την τρέχουσα περίοδο έχουμε ιδέες, ικανότητες, όνειρα και φιλοδοξίες που παλεύουμε να πραγματοποιήσουμε".
Στοίχημα για την πόλη
Η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία τους έγινε για τη διοίκηση του πανεπιστημίου η απαρχή μιας νέας πρωτοβουλίας που ανέλαβε και ονομάζεται "Πρωτοβουλία Γέφυρα", στην οποία θέλει να προσδώσει πολλά περισσότερα για την κοινωνία της πόλης από ένα απλό έργο υποδομής. Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης σκέφτεται να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να προχωρήσει σε διαγωνισμό αρχιτεκτονικών προτάσεων και ανοικτή ψηφοφορία για την επιλογή της καλύτερης ενώ για την υλοποίηση, αν δεν ενταχθεί άμεσα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια ή άλλων φορέα, δεν αποκλείει ακόμη και το crowd funding. Στόχος του είναι η μελέτη και η υλοποίηση να κινητοποιήσει ενεργά τμήματα της κοινωνίας της πόλης και ειδικά νέους και το τελικό αποτέλεσμα, τόσο από την πλευρά της χρηστικότητας, της αισθητικής αλλά και του τρόπου προώθησής του, να αποτελέσει ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς για την πόλη.
Μάλιστα ο κ. Ζαπράνης μοιράστηκε τις σκέψεις του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και ανταποκρίθηκε θετικά και σύντομα θα αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία ενημέρωσης για τους παραπάνω σχεδιασμούς.
Το ενδιαφέρον των πρυτανικών αρχών για το θέμα αποτυπώνεται και στο ότι επέλεξε να το κάνει πρωτοσέλιδο στην πρώτη έκδοση των "Πανεπιστημιακών", του περιοδικού του πανεπιστημίου που μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει εξελίξεις, προβλήματα, πρωτοβουλίες γεγονότα αλλά και ανθρώπους του ΠΑΜΑΚ.