Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ζευγάρια από τη Θεσσαλονίκη φωτογραφίζονται με «φόντο» το τραγούδι του έρωτα

loading...
Ζευγάρια από τη Θεσσαλονίκη φωτογραφίζονται με «φόντο» το τραγούδι του έρωτα
«Ανήμερα» του έρωτα, στην πιο ερωτική πόλη, σύμφωνα με πολλούς, στη Θεσσαλονίκη, οι στίχοι από το «Έρωτας είναι θαρρώ»,  αποτυπώνονται σε φωτογραφίες. Ο κάθε στίχος, παίρνει «σάρκα και οστά», με τα ζευγάρια να φωτογραφίζονται σε σημεία της πόλης. Ενώ ο συνθέτης και ερμηνευτής του τραγουδιού, Χάρης Βαρθακούρης, μιλώντας στο Seleo, μοιράζεται μνήμες και συναισθήματα για το τραγούδι αυτό. 

Αν η ελληνική μουσική, έχει ένα τραγούδι, που αποτελεί τον «ύμνο» της 14 Φεβρουαρίου, είναι το «Έρωτας είναι θαρρώ» ή αλλιώς «Το τραγούδι του Χάρη ΙΙ», το οποίο κυκλοφόρησε το 1995, σε στίχους του Γιάννη Πάριου και μουσική Χάρη Βαρθακούρη, ερμηνευμένο από τους ίδιους.
«Το «Έρωτας είναι θαρρώ» γεννήθηκε στην Αθήνα, θυμάμαι ήμουν 20 χρονών όταν το έγραψα. Πρώτα γράφτηκε η μελωδία, πάντα στα τραγούδια μου γράφεται πρώτα η μουσική. Με δυσκολεύει λίγο να μελοποιήσω στίχους διότι με περιορίζουν οι συλλαβές, οπότε στέλνω στους στιχουργούς τις μελωδίες μου τραγουδισμένες με “να να να” κι εκείνοι ντύνουν τη μουσική. Για το τραγούδι αυτό, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αφορμή για να το γράψω, ήταν ακόμα μια μπαλάντα από τις πολλές που γραφώ γενικώς» λέει ο Χάρης Βαρθακούρης στο Seleo. Όμως, αυτός που παιδεύτηκε, λίγο περισσότερο στο συγκεκριμένο τραγούδι, ήταν ο Γιάννης Πάριος. «Αυτός ο στίχος, ήταν ο 7ος που μου έφερε ο πατέρας μου. Τους προηγούμενους 6 τους είχα απορρίψει ως "μη αντάξιους της μουσικής"» αναφέρει, πάντα με χιούμορ, σχετικά με την ιστορία του τραγουδιού και συνεχίζει λέγοντας: «Όταν έφερε αυτόν τον στίχο, μου είπε "αυτός είναι, δεν γραφώ άλλον". Τον διάβασα και του είπα ότι δεν χρειάζεται να γράψει άλλον, ότι επιτέλους το πέτυχε!». 
Το τραγούδι, έχει περάσει στο χρόνο και θεωρείται μια διαχρονική επιτυχία, που τραγουδιέται ακόμα και σήμερα, σαν να γράφτηκε χθες. «Είναι κάτι που με κάνει πολύ περήφανο γιατί, αν μη τι άλλο, ξέρω ότι θα αφήσω πίσω μου 1-2 τραγούδια -ελπίζω και παραπάνω- από αυτά που θεωρούνται κλασικά. Κάτι που δε μπορεί να ισχυριστεί ο καθένας. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα τραγούδι από αυτά που σπάνια συναντάμε, διότι έχει ένα πάντρεμα μουσικής και στίχου που φτιάχτηκαν το ένα για το άλλο. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή μουσική -δεν είναι ώρα για ντροπές- κι ένας εξίσου πολύ κάλος στίχος που περιγράφει άριστα αυτό που θέλει να πει. Συν ότι ήταν ένα sequel, αν θέλεις, μια άλλης κλασικής επιτυχίας πατερά και γιου, 11 χρόνια νωρίτερα, του “Πιο καλή η μοναξιά”, που ο κόσμος αγάπησε με τον ίδιο τρόπο. Όποτε μαζί με τα χλωρά ποτίστηκε και το ξερό» σχολιάζει σχετικά με την επιτυχία του τραγουδιού.
Σχετικά με το αν οι στίχοι αποτυπώνουν το τι εστί έρωτας, ο Χάρης Βαρθακούρης, πιστεύει πως «ο έρωτας είναι κάτι υποκειμενικό. Για κάποιους μπορεί να είναι αυτό, για άλλους όχι. Θεωρώ όμως ότι τα λόγια του πατέρα μου έχουν πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται...». Ο δικός του αγαπημένος στίχος από το τραγούδι αυτό, είναι το «Ένα ταξιδι στο φως, ένας 13ος Θεος, μια γλυκιά φυλακή που δεν θέλεις να βγεις απο’ κει».
Οι στίχοι από το συγκεκριμένο τραγούδι, με διάφορες «εικόνες», ορίζουν τον έρωτα.  Αυτές τις «εικόνες»  ζωντανέψαμε, αποτυπώνοντας τους στίχους  του τραγουδιού με τέσσερα ζευγάρια, σε σημεία της πιο ερωτικής πόλης, η οποία δεν είναι άλλη, από την Θεσσαλονίκη! Ενά τέτοιο project πραγματοποιείται για πρώτη φορά και όταν το ανακοινώσαμε στον Χάρη Βαρθακούρη, δήλωσε την ανυπομονησία του για να δει το αποτέλεσμα, καθώς του φάνηκε ενδιαφέρον. 

Φωτογράφος: Νικολέτα Bαϊναλή
Επιμέλεια - Concept: Θεολόγος Ηλιού 

«Έρωτας είναι θαρρώ / ό, τι νιώθω αγγίζω και ζω
ένα αθώο φιλί / ένα βλέμμα που στάζει η ζωή»
Χρήστος και Σέβη - 3 χρόνια μαζί
erotaseinaitharro 03

Ένα ταξίδι στο φως / ένας δέκατος τρίτος Θεός
(Σίγουρα ο Λεκός Πύργος, έχει κάποια θέση στο Πάνθεον των Θεών...)
erotaseinaitharro 06

 «Μια γλυκιά φυλακή / που δε θέλεις να βγεις από κεί»
Πάνος και Ράνια - 5 χρόνια μαζί
erotaseinaitharro 04

«Έρωτας είναι θαρρώ / που γελά σαν παιδάκι μικρό / με δυο χείλη φωτιά»
Γιώργος και Εύα - 3 χρόνια μαζί
erotaseinaitharro 02

«Με δυο χέρια ανοιχτά σαν φτερά»
erotaseinaitharro 05

«Τα μάτια της είχε κλειστά / Τα μαλλιά της στον ώμο λυτά
κι ένας ήλιος θαρρείς / στο κορμί της να πέφτει νωρίς»
Γιάννης και Μαριάνθη - 2 χρόνια μαζί 
eortaseinaitharro 01