Συνολικά 21 άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη ως μέλη δύο
εκγληματικών οργανώσεων που "εξειδικεύονταν" στους εκβιασμούς και την
παράνομη μετακίνηση μεταναστών.
Για την υπόθεση, εκτός από τα 21 άτομα που συνελήφθησαν, ταυτοποιήθηκαν άλλα 17 που αναζητούνται. Η πρώτη οργάνωση πουλούσε "προστασία" σε 20 μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ πραγματοποιούσε και διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές. Μέλος της ήταν και αστυνομικός εν ενεργεία, ο οποίος περνούσε τα πακέτα με τα ναρκωτικά στους κρατούμενους.
Η δεύτερη οργάνωση, πραγματοποιούσε μετακινήσεις μεταναστών με το συνολικό παράνομο κέρδος να ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Ο κρίκος ανάμεσα στις δύο σπείρες ήταν ο συνδιευθύνων της δεύτερης, ο οποίος εργαζόταν και ως μέλος στην πρώτη. Από τις έρευνες κατασχέθηκαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα, όπλα και ναρκωτικά.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας:
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ηγετικό ρόλο στην πρώτη οργάνωση είχε 38χρονος ομογενής, έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της Χώρας, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για αδικήματα ανθρωποκτονιών και εκβιάσεων. Ως μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν συνολικά 19 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 16, ενώ 3 βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης (μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος εγκέφαλος). Επίσης, ταυτοποιήθηκαν ως συνεργοί της εγκληματικής οργάνωσης, 19 ακόμη άτομα, για τα οποία δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η παραπάνω οργάνωση είχε συσταθεί τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών που εντάχθηκαν σε αυτήν.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα παρείχε «προστασία» σε τουλάχιστον είκοσι 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στα οποία διενεργούνταν παράνομα παίγνια, από τα οποία εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από 250 έως 1000 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών, από τα μέλη της οργάνωσης, για λογαριασμό τρίτων ατόμων.
Μέρος των χρηματικών ποσών που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, διατίθετο για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων κάνναβης, στο κατάστημα κράτησης, του οποίου ήταν έγκλειστος, ο 38χρονος, τις οποίες διέθετε σε έτερους έγκλειστους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, γινόταν μέσω μεταγόμενων από έτερα καταστήματα κράτησης, που θα κατέληγαν στο κατάστημα που ήταν έγκλειστος ο ιθύνων νους.
Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, διακριβώθηκε η εμπλοκή αστυνομικού, ο όποιος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευκόλυνε ενεργά τη παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας κυρίως κάνναβη σε κρατουμένους που προορίζονταν για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών.Ο αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους, οχήματα, στο κατάστημα κράτησης Τρικάλων και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
146 γραμμάρια κάνναβης.
(35) ναρκωτικά δισκία.
(3) πιστόλια εκ των οποίων (1) τύπου replica.
συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser).
(5) μαχαίρια εκ των οποίων (1) τύπου πεταλούδα.
Ρόπαλο και σιδερογροθιά.
(68) κινητά τηλέφωνα.
Πλήθος καρτών sim.
Αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων.
Το χρηματικό ποσό 4.035 ευρώ.
Ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.
Επίσης, κατασχέθηκαν 7 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 1 μοτοσικλέτα.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη οργάνωση:
Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 37, 42 και 25 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος αποτελούσε μέλος και της πρώτης οργάνωσης, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η δεύτερη οργάνωση συστήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και εμπλέκεται σε περίπου 20 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου από τη Χώρα, τουλάχιστον 500 παράτυπων μεταναστών, αποκομίζοντας περίπου το χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η παράνομη μεταφορά 45 μεταναστών, εκ των οποίων 10 ανηλίκων σε παραμεθόριο περιοχή, ώστε να προωθηθούν στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση αποκόμισε συνολικό χρηματικό όφελος 27.000 ευρώ περίπου.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, 2 ημερολόγια σημειώσεων και το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ.
Επίσης, κατασχέθηκε 1 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
seleo.gr
Χαμός στη Θεσσαλονίκη με τις δωροεπιταγές 850€ για ψώνια σε ΣουπερΜάρκετς!Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να λάβεις μέρος σε μια έρευνα καταναλωτών σχετικά με κάποια προϊόντα στα ΣουπερΜάρκετς.Λάβε μέρος πατώντας εδώ