Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

''Βίος και πολιτεία'' αστυνομικός - Το ΣτΕ επικύρωσε την απόταξή του μετά από 20 χρόνια

loading...

Επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόταξη αστυνομικού που υπηρετούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ο οποίος είχε ροπή στην κλοπή, την μέθη, στα ψεύδη, στα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια (φρουτάκια), ενώ παράλληλα εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ζητούσε δανεικά και αγύριστα με αποτέλεσμα να έχει τεράστιο όγκων χρεών, κ.λπ.


Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 1995 ο επίμαχος αστυνομικός μπήκε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας την στιγμή που για λίγο είχε εξέλθει και άνοιξε το συρτάρι του και από αφήρεσε από το πορτοφόλι του ένα πεντοχίλιαρο.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας μόλις επέστρεψε αντελήφθη την κλοπή και κάλεσε τον αστυνομικό να επιστρέψει τα χρήματα. Ο τελευταίος αρνήθηκε ότι έχει πάρει τις 5.000 δραχμές και για να αποφύγει να βρεθούν τα χρήματα επάνω του σε μια πιθανή σωματική έρευνα, τοποθέτησε το πεντοχίλιαρο πάνω σε ένα ξύλινο φοριαμό του Αστυνομικού Τμήματος.
Και όπως αναφέρει η απόφαση, η ενέργεια του αυτή αποσκοπούσε επιπρόσθετα, στο να πάρει τα χρήματα αργότερα, όταν θα είχε καταλαγιάσει ο θόρυβος.
Όμως, ο αξιωματικός υπηρεσίας κατάλαβε πού το πήγαινε ο αστυνομικός και αφού έκανε άνω – κάτω τους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος, βρήκε το πεντοχίλιαρο και στην συνέχεια έκανε υπηρεσιακή αναφορά για το συμβάν.
Ακόμη, καταλογίζεται στον επίμαχο αστυνομικό ότι επισκεπτόταν διάφορα μπαρ και καφενεία στην περιοχή που υπηρετούσε, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, με αποτέλεσμα να μεθάει, προκαλώντας τα δυσμενή σχόλια των πολιτών.
Επίσης, πήγαινε σε διάφορα καταστήματα της περιοχής που υπηρετούσε έπινε οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς να πληρώνει, δημιουργώντας χρέη, που ποτέ δεν πληρώθηκαν και ήταν από 25.000 έως 32.000 δραχμές.
Κατ' επανάληψη, με την αστυνομική στολή πήγαινε σε καταστήματα που είχαν τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια και αφού έκανε μεγάλη κατανάλωση ποτών ζητούσε στην συνέχεια από τους καταστηματάρχες δανεικά (από 40.000 έως 20.000 δραχμές) για να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μάλιστα, ορισμένα από τα δανεικά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στους καταστηματάρχες.
Ένας όμως καταστηματάρχης από τον οποίο είχε δανειστεί 40.000 δραχμές διαμαρτυρήθηκε στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και έτσι αναγκάστηκε ο επίμαχος αστυνομικός να του επιστρέψει τα δανεικά.
Χρησιμοποιώντας την αστυνομική του ιδιότητα «αγόραζε» από διάφορα καταστήματα, χωρίς όμως να πληρώνει, τρόφιμα και ποτά. Μάλιστα ένα βράδυ πήγε σε ένα καφέ-μπαρ κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα ποτών και αφού μέθυσε ζήτησε από τον καταστηματάρχη να τον πάει σπίτι του.
Όμως, αντί να του υποδείξει που είναι το σπίτι του, τον γύριζε σε διάφορα σημεία μέσα και έξω από την πόλη από τις 4:30 έως τις 5:10 τα ξημερώματα. Τελικά ο καταστηματάρχης τον άφησε στο δρόμο και έφυγε.
Στην συνέχεια στις 6 π.μ. πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα που υπηρετούσε και είπε ότι τον έδειραν 4-5 Αλβανοί λαθρομετανάστες, του πήραν από το πορτοφόλι 120.000 δραχμές και την αστυνομική του ταυτότητα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού ξεμέθυσε, παραδέχθηκε ότι δεν έπεσε θύμα ληστείας, κανείς δεν του αφήρεσε χρήματα και η αστυνομική του ταυτότητα ήταν στο σπίτι του.
Οι εκδορές στο μέτωπο του, όπως αναφέρεται στην πειθαρχική απόφαση, ήταν από την πτώση στο τσιμεντένιο κράσπεδο της εισόδου του σπιτιού του λόγω της μέθης του.
Από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΛΑΣ κρίθηκε ότι η συμπεριφορά του είναι αντίθετη προς την εντιμότητα και τα χρηστά ήθη, αντιβαίνει την αστυνομική δεοντολογία.
Παράλληλα, του καταλογίστηκε ότι χρησιμοποιούσε την αστυνομική του ιδιότητα για την εξυπηρέτηση ιδιών συμφερόντων, ότι είχε ροπή στην χρήση οινοπνευματωδών ποτών και ροπή στην σύναψη χρεών, αλλά και ροπή στην διάπραξη κλοπών, στο ψεύδος και την δόλια παροχή.
Κρίθηκε ότι η συμπεριφορά μαρτυρά δόλια συμπεριφορά, διαφθορά χαρακτήρα, απρεπή διαγωγή κατ΄ επανάληψη και ότι οι πράξεις του θίγουν τόσο την υπόληψη του ίδιου όσο και το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο επίμαχος αστυνομικός υποστήριξε ότι η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε, είναι δυσανάλογη και υπέρμετρη σε σχέση με τα πειθαρχικά παραπτώματα πού έχει διαπράξει.
Τελικά, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του αστυνομικού και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόταξης από την ΕΛΑΣ.
Πηγή: thestival.gr