Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ρομπότ χορεύουν... τσάμικους και καλαματιανούς στο 1ο Thessaloniki Science Festival

loading...
Ρομπότ χορεύουν... τσάμικους και καλαματιανούς στο 1ο Thessaloniki Science Festival
Καίρια ερωτήματα της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας όπως «Χορεύουν τα ρομπότ τσάμικο και καλαματιανό ή μήπως προτιμούν πεντοζάλη και τικ;» ή «Έχουν γνώσεις κυκλοφοριακής αγωγής ή μήπως παρκάρουν παράνομα και παραβιάζουν τα STOP;» μπορούν να διερευνήσουν, με τη συνδρομή καθηγητών και φοιτητών της Σχολής Κοινωνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όσοι επισκεφθούν αύριο και μεθαύριο το 1ο Thessaloniki Science Festival.
Ειδικότερα, μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης διοργανώνουν εργαστήρια για παιδιά, μια διαδραστική έκθεση, παρουσιάσεις, και στρογγυλή τράπεζα με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο σύγχρονων τεχνολογιών με την επίτευξη εκπαιδευτικών και κοινωνικών στόχων.
Το πρώτο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 17 Μαΐου 2015 στο Περίπτερο 8 της «ΔΕΘ-HELEXPO» και στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE».
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων που θα παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
2 Εργαστήρια για παιδιά:
Χορεύουν τα ρομπότ ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς; (Σάββατο, 11:00-13:00, ΔΕΘ περίπτερο 8, αιθ.1)
Ελάτε να γνωρίσουμε την ελληνική παράδοση, μέσα από το χορό και την ενδυμασία. Κατασκευάστε παραδοσιακές φορεσιές και παρουσιάστε τις δημιουργίες σας στην πασαρέλα, με μοντέλα τεχνητής ευφυΐας και μηχανικής λειτουργίας. Λαδώστε τα γρανάζια τους και ξεβιδωθείτε στο χορό με κέφι και συγχρονισμό. (Η δραστηριότητα δεν ενδείκνυται για όσους πιστεύουν ότι η Ρομποτική είναι μόνο Μαθηματικά και Φυσική).
Τα ρομπότ παρκάρουν παράνομα;
- Ο «Σταμάτης και ο Γρηγόρης» συναντούν τα ρομπότ. (Σάββατο και Κυριακή, 11:00-14:00, ΔΕΘ περίπτερο 8, αιθ.3)
Γνωρίζουν τα ρομπότ Κυκλοφοριακή Αγωγή; Καταλαβαίνουν το STOP και το μονόδρομο; Ελάτε να γνωρίσουμε τα σήματα και να παίξουμε σε μακέτα με δρόμους, σήματα και ευφυή οχήματα. Να στήσουμε διαδρομές και να βοηθήσουμε μπερδεμένα ρομπότ να βρουν το δρόμο τους. (Η δραστηριότητα δεν ενδείκνυται για όσους πιστεύουν ότι η Ρομποτική είναι μόνο Μαθηματικά και Φυσική).
Διαδραστικές εκθέσεις
Σάββατο: 11:00-16:00, ΔΕΘ περίπτερο 8.
Ρομποτική κοινωνικής αρωγής
Αλήθεια τι τύπος ρομπότ σου ταιριάζει; Πόσο ρομπότ θέλεις να είναι το δικό σου ρομπότ; Έλα να συναντήσεις διάφορα ρομπότ κατάλληλα για κοινωνική αλληλεπίδραση και να δεις «ποιο σου πηγαίνει».
Εμβιομουσική (bio-music)
Σε συνεργασία με Ηλ.Μηχ. Μηχ. Η/Υ ΑΠΘ 3
Συμμετοχή σε παρουσιάσεις και σε στρογγυλή τράπεζα.
Τις παραπάνω δράσεις οργανώνουν μέλη ΔΕΠ και φοιτητές των τμημάτων:
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
  • Νίκος Φαχαντίδης, Επίκουρος Καθηγητής
  • Σοφία Πλιάσα, υποψήφια διδάκτωρ
  • Διβάρη Ευσταθία, φοιτήτρια
  • Ντινούδη Χρύσα, φοιτήτρια
  • Αχμετσίκ Ιρφάν, φοιτητής
  • Στυλιανός Οκταπότης, φοιτητής
Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
  • Αγγελική Καθαρίου, πανεπιστημιακή υπότροφος
Το Thessaloniki Science Festival συνδιοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΔΕΘ-HELEXPO, και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού «WE», σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.