Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Πεδίο του Άρεως: Mια όαση με εκατοντάδες χελώνες (ΦΩΤΟ)

loading...
Πεδίο του Άρεως: Mια όαση με εκατοντάδες χελώνες (ΦΩΤΟ)
Δέντρα, φυτά, συντριβάνι, μικρά ζώα, παιχνίδια για τα παιδιά. Ένας μικρός παράδεισος με μεγάλη ιστορία υπάρχει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια βόλτα στη φύση μέσα στην καρδιά της πόλης. 
 Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Απέναντι από το κτίριο της τηλεόρασης της ΕΡΤ 3, επί της Λεωφόρου Στρατού, μόλις λίγα λεπτά έξω από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Πεδίο του Άρεως υπάρχει εκεί για να θυμίζει πως ακόμα και στις πιο σύγχρονες κοινωνίες, μια ανάσα πρασίνου είναι απαραίτητη για τους κατοίκους της πόλης.
pedio arews 01
Καθημερινά, σχολεία, οικογένειες αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, το επιλέγουν για να απολαύσουν τον καφέ τους μακριά από τη δυνατή μουσική των καφετεριών του κέντρου, μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον γεμάτο φυτά και δέντρα. 
pedio arews 01
Από πεδίο ασκήσεων σε πάρκο
Το όμορφο πάρκο που απολαμβάνουμε σήμερα δεν ήταν πάντοτε σε αυτήν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησίμευε ως πεδίο ασκήσεων του διπλανού στρατώνα, από όπου και πήρε την ονομασία "Πεδίο Άρεως". Στο ίδιο σημείο λειτούργησε από το 1926 και μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας του πολέμου, σταδιακά μετατράπηκε στο πάρκο που βλέπετε και σήμερα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρετε σε αυτό και ως πάρκο της Σοφίας Βέμπο, προς τιμήν της μεγάλης τραγουδίστριας, προτομή της οποίας υπάρχει μέσα στον χώρο. 
pedio arews 01
Το αναψυκτήριο, τα χελωνάκια και η Ανθοέκθεση
Από την πρώτη στιγμή σχεδόν που ο χώρος μετατράπηκε σε πάρκο, μέσα σε αυτό λειτούργησε αναψυκτήριο για να παρέχει στους Θεσσαλονικείς καφέ, αναψυκτικά ή κάτι φαγώσιμο.
pedio arews 01
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του αναψυκτηρίου, ο Γιάννης Γεωργιάδης μίλησε στο seleo για την νεότερη ιστορία του χώρου, τα χελωνάκια που έχουν γεμίσει το πάρκο αλλά και το μεγάλο πλήγμα της Ανθοέκθεσης. "Έχω το αναψυκτήριο από το 2007, πολλές οικογένειες έρχονται καθημερινά, ειδικά τώρα που άνοιξε ο καιρός, καθώς ο χώρος είναι ιδανικός για να παίξουν τα παιδιά. Τα φυτά, τα δέντρα και το συντριβάνι δίνουν ξεχωριστή ομορφιά στο πάρκο. Τον χώρο γύρω από το αναψυκτήριο τον φροντίζουμε εμείς προσωπικά, ενώ τα φυτά και τα δέντρα είναι στην δικαιοδοσία του δήμου".
pedio arews 01
Πως γέμισε όμως ο χώρος με χελώνες; "Οι χελώνες είναι παραδοσιακό κομμάτι του πάρκου. Βρίσκονται εδώ για πάρα πολλά χρόνια. Προφανώς κάποιος άφησε κάποιες εδώ και αυτές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Τώρα υπάρχουν δεκάδες μέσα στα ρυάκια που περιτριγυρίζουν το πάρκο".
pedio arews 01
pedio arews 01
pedio arews 01
Γιατί έφυγε η Ανθοέκθεση από το πάρκο
"Ήταν μεγάλο πλήγμα για εμάς το γεγονός πως έφυγε η Ανθοέκθεση από το πάρκο. Ερχόταν πολύς κόσμος με αποτέλεσμα να έχουμε και εμείς πιο πολύ δουλειά", λέει ο κ. Γεωργιάδης. Η Ανθοέκθεση πραγματοποιούνταν για 20 χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
pedio arews 01
Αιτία στάθηκε η απόφαση του δήμου να μεταφέρει για λίγες μέρες αργότερα την έναρξη της έκθεσης μετά από παράπονα των ανθοπωλών που δεν ήθελαν να συμπέσει με την γιορτή της μητέρας. Ο Σύνδεσμος Ανθοπαραγωγών Μακεδονίας Θράκης αντέδρασε σε αυτή την απόφαση του δήμου, με αποτέλεσμα να μη βρεθεί λύση και η έκθεση να μεταφερθεί στη ΔΕΘ. 
seleo.gr