Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

O τοίχος της καλοσύνης ήρθε στην Θεσσαλονίκη! Δες τι μπορείς να κάνεις!

loading...
Μετά την Καλαμάτα, την πρωτοπόρο Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Μουδανιά, μερικές περιοχές της πρωτεύουσας, την Ζάκυνθο και την Καστοριά,  ο τοίχος της καλοσύνης ήρθε και στην Θεσσαλονίκη, καθώς η πρώτη κρεμάστρα βρήκε ήδη τον τοίχο και τους ανθρώπους της.
Ο τοίχος της καλοσύνης, δεν είναι ελληνική ιδέα, καθώς ξεκίνησε στην Τεχεράνη(Ιράν) και στην Συρία, σαν εξωτερική φιλανθρωπική δραστηριότητα στους δρόμους προτίστως για τους αστέγους, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, αφήνουν σε όποιον τοίχο καλοσύνης βρίσκουν, πράγματα που δεν χρειάζονται. Από ρούχα, χρηστικά αντικείμενα μέχρι και φαγητό.
“Άφησε ό,τι δεν χρειάζεσαι – Πάρε αν τα χρειάζεσαι” 
Δίπλα σε ένα σταθμό του μετρό στο κέντρο της Τεχεράνης. Φωτογραφία : Vahid Salemi/AP
Δίπλα σε ένα σταθμό του μετρό στο κέντρο της Τεχεράνης. Φωτογραφία : Vahid Salemi/AP
Δίπλα σε ένα σταθμό του μετρό στο κέντρο της Τεχεράνης.
Φωτογραφία : Vahid Salemi/AP
Η ιδέα εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, έφτασε ως την Λάρισα όπου και συστάθηκε μία ανώνυμη ομάδα, και ξεκίνησαν οι τοίχοι της καλοσύνης. Διακριτικές κρεμάστρες σε τοίχους των πόλεων, που περιμένουν να ακουμπήσεις ό,τι δεν χρειάζεσαι ή περιμένουν να πάρεις κάτι αν όντως το χρειάζεσαι.
Η διαδικασία είναι απλή και μπορείς και εσύ να συμβάλλεις στην εξάπλωση των τοίχων στην πόλη. Όπως ενημερώνει η ομάδα, “όποιος επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να τοποθετήσει μια κρεμάστρα στην γειτονιά του και να μας ενημερώσει σε μήνυμα με μία φωτογραφία και με το σημείο όπου την τοποθέτησε, για να γίνει γνωστό από τους υπόλοιπους και να μπορούν να αφήνουν την συνεισφορά τους.”
Τα βήματα είναι ακόμα πιο απλά σύμφωνα με τις οδηγίες πάλι της ομάδας : 1. Τοποθετώ την κρεμάστρα μου σε σημείο που επιθυμώ (η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να γίνει προσεκτικά – να μην ενοχλεί κανέναν και να μην δημιουργεί πρόβλημα) 2. Την βγάζω μία φωτογραφία και την στέλνω στην σελίδα Ο τοίχος της καλοσύνης – Θεσσαλονίκη με μήνυμα, μαζί με την ακριβή τοποθεσία της, για να γίνει η σχετική ανάρτηση και να ενημερωθούν όλα τα μέλη της.
Ο πρώτος τοίχος καλοσύνης στην πόλη, στα δυτικά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ευόσμου στο Sporting Fitness Center.
Ο πρώτος τοίχος καλοσύνης στην πόλη, στα δυτικά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ευόσμου στο Sporting Fitness Center.
Ο πρώτος τοίχος καλοσύνης στην πόλη, στα δυτικά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ευόσμου στο Sporting Fitness Center.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα έστω αυτής της πρώτης κρεμάστρας στην πόλη, είναι σχεδόν θεαματική και από τις δύο πλευρές. Άνθρωποι γεμίζουν τις κρεμάστρες, άνθρωποι τις αδειάζουν, κάνοντας αμφότεροι την ανταπόκριση στην ιδέα τουλάχιστον επιτυχή. Η ομάδα της θεσσαλονίκης συστάθηκε μόλις πριν από μερικές μέρες και στόχος είναι για αρχή ολοένα και περισσότεροι να αναρτήσουν τις κρεμάστρες τους στις γειτονιές τους και να το “διαδώσουν”, έστι ώστε να αρχίσει η πόλη να ανταποκρίνεται σύσσωμη στην ιδέα.
Εύοσμος - Νέα Πολιτεία στον τοίχο του γηπέδου επί της οδού Ιθάκης..
Εύοσμος – Νέα Πολιτεία στον τοίχο του γηπέδου επί της οδού Ιθάκης..
Βρείτε την σελίδα της ομάδας για την πόλη της Θεσσαλονίκης πατώντας ΕΔΩ , ακολουθείστε τα βήματα και συμβάλλετε στην ιδέα.
*Θυμηθείτε το επίσης εξαιρετικό σύστημα και τον χάρτη των καταστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Σχεδίας  “Ο Καφές που περιμένει” αλλά και πως μπορείτε με ένα απλό τηλεφώνημα να πληροφορήσετε και να βοηθήσετε την δράση της Room39.