Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Οδοί Βαζέλωνος, Καραμαούνα, Ξιφιλίνων κ.ά. Πού οφείλουν τα ασυνήθιστα ονόματά τους στενά και δρόμοι της Θεσσαλονίκης

loading...
Οδοί Βαζέλωνος, Καραμαούνα, Ξιφιλίνων κ.ά. Πού οφείλουν τα ασυνήθιστα ονόματά τους στενά και δρόμοι της Θεσσαλονίκης
Πόσες φορές δεν περάσατε από κάποιο στενό ή κάποιο δρόμο και δεν αναρωτηθήκατε, αλήθεια από που μπορεί να πήρε το όνομά του; Ή ποιος μπορεί να ήταν αυτός, τι σημαίνει αυτή η λέξη; Σίγουρα, πολλές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ονόματα δρόμων που ελάχιστοι γνωρίζουν τη σημασία τους.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν από πήρε το όνομά της η Τσιμισκή, η Εγνατία, η Λεωφόρος Στρατού, πόσοι όμως γνωρίζουν από που πήραν τα ονόματά τους οι μικρότεροι δρόμοι, αυτοί που διασχίζουμε καθημερινά, που ζούμε ή παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τη Θεσσαλονίκη μέσα από τους δρόμους της.
Τι ονόματα χρησιμοποιήθηκαν 
Οι κατηγορίες είναι συγκεκριμένες και αποτυπώνουν όλο το εύρος των ονομάτων των δρόμων της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, έχουν χρησιμοποιηθεί ονόματα εθνικών ηρώων, αρχαίων Ελλήνων που υπήρξαν αλλά και προσώπων από τη μυθολογία, ονόματα πόλεων και χωριών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της Ελλάδας, Μακεδονομάχων, πολιτικών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, ακόμα και... φυτών!
Οι οδοί που ξεχωρίσαμε
Οδός Αγάπης: Και όμως υπάρχει και υποδεικνύει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της. Ένας δρόμος αφιερωμένος στο αίσθημα της αγάπης βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το ότι είναι η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας.
Οδός Αγριανών: Λαός που ζούσε στην περιοχή του Στρυμόνα. Παρέμειναν ανεξάρτητοι μέχρι το τέλος, αν και ανήκαν στη Θράκη. Μάλιστα, σε κάποια περίοδο συμμάχησαν με τα στρατεύματα του Μέγα Αλέξανδρου. Ο δρόμος αυτός βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Οδός Αλόης: Ποιος είπε ότι ένα φυτό δεν είναι άξιο να δώσει σε έναν δρόμο το όνομά του; Το θεραπευτικό αυτό φυτό έδωσε το όνομά του σε δρόμο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οδός Αρτάκης: Αυτή η πόλη της Τουρκίας που κατοικήθηκε από αρκετούς Έλληνες, έδωσε το όνομα σε δύο δρόμους, έναν στον δήμο Θεσσαλονίκης και έναν στο δήμο Καλαμαριάς.
Οδός Βαζέλωνος: Αυτός ο δρόμος στην Καλαμαριά, πήρε το όνομά του από ένα ελληνικό μοναστήρι, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, λίγο έξω από την Τραπεζούντα.
Οδός Βιοπαλαιστών: Δρόμος του δήμου Θεσσαλονίκης αφιερωμένος στους καθημερινούς βιοπαλαιστές. Ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Οδός Δεσπεραί: Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένη στον Φρανσέ Ντ'Εσπερέ, Γάλλο στρατηγό που πολέμησε στον Α' παγκόσμιο πόλεμο.
Οδός Ερμού: Ποιος δεν ξέρει την Ερμού; Έναν από τους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Από που πήρε το όνομά της; Μα φυσικά από τον θεό Ερμή, τον φτερωτό θεό που ήταν προστάτης του εμπορίου και αγγελιοφόρος των υπόλοιπων θεών.
Οδός Ζεύξιδος: Καθημερινά εκατοντάδες νέοι περνούν από εκεί για να απολαύσουν τον καφέ και τη δροσιά που προσφέρει ο συγκεκριμένος πεζόδρομος, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ελάχιστοι όμως ξέρουν από που πήρε το όνομά της. Από έναν μεγάλο ζωγράφο που έζησε στην αρχαία Ελλάδα. Δρόμοι με το ίδιο όνομα υπάρχουν και στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, αλλά και στον δήμο Παύλου Μελά.
Οδός Θήχης: Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται στην Καλαμαριά και πήρε το όνομά του από την κορυφή του βουνού Παρύανδρος στον Πόντο.
Οδός Καραμαούνα: Μπορεί να μην είναι πολύ εύηχο όνομα, ωστόσο ανήκε σε έναν πολύ αξιόλογο γιατρό που εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη και μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ήρθε πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη. Η οδός αυτή βρίσκεται στην Καλαμαριά.
Οδός Κέκροπος: Εδώ κάπου, θα αρχίσουμε να γνωριζόμαστε με τα πρόσωπα της μυθολογίας, αρκετά από τα οποία έδωσαν τα ονόματα σε δρόμους της πόλης. Η οδός Κέκροπος βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στον Κέκροπα, φημολογούμενου ως πρώτο βασιλειά της Αττικής.
Οδός Κλαζομενών: Η οδός αυτή βρίσκεται στην Καλαμαριά και πήρε το όνομά της από τις Κλαζομενές, αρχαία ελληνική πόλη στην Ιωνία που πήρε το όνομά της από τις άγριες πάπιες που υπήρχαν εκεί. 
Οδός Κόρακα: Όχι δεν είναι δρόμος αφιερωμένος στα κοράκια, αλλά στον Μιχάλη Κόρακα, αγωνιστή του 1821 που γεννήθηκε και πολέμησε στην Κρήτη. Η οδός αυτή βρίσκεται στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη.
Οδός Λαπίθων: Δρόμος του δήμου Θεσσαλονίκης που πήρε το όνομά του από τους Λαπίθες, που ήταν ένας πολυπληθής λαός ηρώων βγαλμένοι από την ελληνική μυθολογία.
Οδός Μαλακοπής: Γνωστή κωμόπολη της Μ. Ασίας στην οποία ζούσαν Έλληνες μέχρι και την μικρασιατική καταστροφή. Έδωσε το όνομά της σε δρόμο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οδός Νεολαίας: Μάλλον αυτός ο δρόμος θα πρέπει να γίνει το νέο στέκι των νέων, αφού είναι αφιερωμένος σε αυτούς. Η οδός Νεολαίας βρίσκεται στον δήμο Παύλου Μελά.
Οδός Νίγδης: Ακόμη μία πόλη της Μ. Ασίας που έδωσε το όνομά της σε δύο δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ο ένας βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος στον δήμο Νεάπολης- Συκεών. 
Οδός Ξιφιλίνων: Τρεις Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης, ο Γεώργιος ο Α', ο Γεώργιος ο Β' και ο Ιωάννης ο Η', πήραν την ονομασία Ξιφιλίνες, και πολύ μετέπειτα αυτή έδωσαν το όνομα αυτό σε δρόμο της Καλαμαριάς.
Οδός Ρέμπελου: Όχι δεν αναφέρεται σε κάποιον τεμπέλη, το αντίθετο μάλιστα πήρε το όνομά της από τον Μακεδονομάχο Χρήστο Τσαλακόπουλο που είχε το παραπάνω ψευδώνυμο. Δύο οδοί πήραν το όνομά του, η μία στο δήμο Θεσσαλονίκης και η άλλη στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη.
Οδός Τυφώνος: Όχι δεν αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο, αλλά σε ένα τέρας της μυθολογίας που τρομοκρατούσε τους θεούς του Ολύμπου. Αυτή η "τρομακτική" οδός βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Οδός Χάψας: Τρεις οδοί πήραν αυτό το όνομα, η πρώτη στον δήμο Θεσσαλονίκης, η δεύτερη στον δήμο Καλαμαριάς και η τρίτη στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου. Πρόκειται για Μακεδόνα οπλαρχηγού που πολέμησε στην επανάσταση του 1821.
seleo.gr