Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

«Να μην χαθούν 13 στρέμ. δασικής έκτασης από την Καλαμαριά!»

loading...
«Να μην χαθούν 13 στρέμ. δασικής έκτασης από την Καλαμαριά!»
Στις 10 Ιουνίου 2015 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί κοινή προσφυγή του «Συλλόγου Κατιρλιωτών Θεσσαλονίκης-Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» και της«Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης» με την οποία ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης,

με την οποία οριστικοποιήθηκε ο Δασικός Χάρτης Καλαμαριάς και εξαιρέθηκε από αυτόν – παρά τις εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις του «Συλλόγου Κατιρλιωτών» - έκταση 13 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή της «Μαρίνας Αρετσούς»,  ανάμεσα στα «πρανή» και τις κυρίως εγκαταστάσεις της Μαρίνας.
Η έκταση αυτή περιέχει πολλή δασική βλάστηση,  αποτελεί χώρο αναψυχής και άθλησης των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του Δήμου Καλαμαριάς και  λειτουργεί ως «κοινόχρηστο πάρκο» με ανοιχτό ορίζοντα στο Θερμαϊκό.
Η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι "Είναι οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της έκτασης της  «Μαρίνας Αρετσούς», την οποία στο παρελθόν επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση να «μεταβιβάσει» στο ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. προκειμένου να «αξιοποιηθεί» από τρίτους με άμεσο κίνδυνο αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος".
"Κατά της «μεταβίβασης» αυτής εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για την προσφυγή που έκαναν στο παρελθόν κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής , που συνοδεύτηκε από μεγάλη κινητοποίηση δημοψηφισματικού χαρακτήρα (είχαν συγκεντρωθεί 2.500 υπογραφές) υπέρ της διατήρησης του «δημόσιου» χαρακτήρα της «Μαρίνας Αρετσούς».  
Αν η έκταση αυτή των 13 στρεμμάτων χαρακτηριστεί «δασική», όπως ζητούν ο «Σύλλογος Κατιρλιωτών» και η «Οικολογική Κίνηση», τα σχέδια για «μεταβίβαση» της «Μαρίνας Αρετσούς» σε τρίτους προς «περαιτέρω αξιοποίηση» - ανεξάρτητα και από την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί - καθίστανται ανενεργά.
Άλλωστε, στην περιοχή ισχύει- χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ενεργοποιηθεί - ειδικό πολεοδομικό καθεστώς με βάση διατάξεις του ν. 2160/1993 , σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η ανοικοδόμηση  στην περιοχή!
Επομένως, αν η προσφυγή αυτή  απορριφθεί,  τότε η περιοχή θα καταστεί έρμαιο των εργολάβων και θα αλλοιωθεί ολοσχερώς ο χαρακτήρας και η όψη του «παράκτιου μετώπου».
Ο ορθός και επιστημονικά θεμελιωμένος χαρακτηρισμός της περιοχής των 13 στρεμμάτων, πέρα από το ενδεχόμενο και την ανάγκη  κατάργησης από τη σημερινή κυβέρνηση των πιο πάνω περιβαλλοντοκτόνων διατάξεων- ως «δασικής έκτασης» αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο προστασίας της περιοχής , «ασπίδα» απέναντι στα σχέδια και τις ορέξεις επιτήδειων εργολάβων! " τονίζει η ΡΕΚΚ.     
"Με πρωτοβουλία της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, στη συνεδρίαση της 25ης Μαίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ομόφωνα αποφάσισε να παράσχει ηθική και υλική συνδρομή στους προσφεύγοντες αποδεχόμενο την επιχειρηματολογία τους.
Επισημαίνουμε ότι ο ίδιος ο Δήμος Καλαμαριάς είχε δικαίωμα, έννομο συμφέρον και υποχρέωση να προσφύγει τόσο κατά της «μεταβίβασης» σε τρίτους για «περαιτέρω αξιοποίηση»της Μαρίνας της Αρετσούς, όσο και κατά του συγκεκριμένου δασικού χάρτη, όσον αφορά στη συγκεκριμένη έκταση,  μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες , πράγμα το οποίο παρέλειψε αδικαιολόγητα να το κάνει.
Η δημοτική αρχή, όπως και στην περίπτωση της προσφυγής για τη «Μαρίνα της Αρετσούς», εκ των υστέρωνσυναίνεσε στην έκδοση ψηφίσματος,  πράγμα το οποίο έχει βέβαια τη σημασία του, αλλά από θεσμική άποψη και βαρύτητα θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία.
Δε σχολιάζουμε περαιτέρω αυτή τη συμπεριφορά, απλά την παραδίνουμε στην κρίση των συνδημοτών μας!" τονίζει η δημοτική παράταξη στον Δήμο Καλαμαριάς
"Η ΡΕΚΚ συνεπής στις προγραμματικές της δεσμεύσεις θα συμβάλει στην επιτυχία του αγώνα τόσο σε νομικό , όσο και σε πολιτικό και  θεσμικό επίπεδο.
Καλεί τους πολίτες και ειδικά τους δημότες της Καλαμαριάς να στηρίξουν τον αγώνα αυτό με κάθε τρόπο και να είναι σε διαρκή εγρήγορση και συνεχή κινητοποίηση τόσο για όλα τα ανοιχτά θέματα της «Μαρίνας Αρετσούς» για όλα τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα,  που αφορούν στο Δήμο μας!" καταλήγει η ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμαριάς.