Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η βίλα που έχει συνδέσει το όνομα της με τις πιο άσχημες στιγμές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης

loading...
Η βίλα που έχει συνδέσει το όνομα της με τις πιο άσχημες στιγμές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης
Βασανιστήρια, Γκεστάπο, αστυνομία και... Χριστούγεννα. Δύσκολα συνδυάζονται οι πρώτες τρεις λέξεις με την τελευταία. Ωστόσο, υπάρχει ένα κτίριο στη Θεσσαλονίκη που η ιστορία του κατάφερε να τις συνδέσει. 


Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Ένα αρχοντικό με βαριά ιστορία που σύνδεσε το όνομά του με θλιβερά γεγονότα στέκεται ακόμα αγέρωχο και παρατημένο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας. Στο νούμερο 144 υπάρχει η βίλα Χίρς ή βίλα Μπένι Φερνάντεζ, όπως κάποιοι την ονομάζουν. Στοιχεία λένε ότι χτίστηκε το 1900 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι, ωστόσο στην κορυφή του κτιρίου πάνω σε αλεξικέραυνο αναγράφεται η ημερομηνία 1911.
villa xirs 01
Ο Αριγκόνι ήταν ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του καιρού του, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη από το 1892 και δολοφονήθηκε εδώ το 1940. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της έπαυλης βρίσκονται στη Γαλλία.
villa xirs 01
Από τη Γκεστάπο στα... χριστουγεννιάτικα
Η βίλα Χιρς έχει συνδέσει το όνομά της με άσχημες στιγμές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της κατοχής στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο αλλά και η Sipo S.D., η ένωση της γερμανικής αστυνομίας και της υπηρεσίας ασφαλείας, η οποία αποτελούσε την κυρίαρχη υπηρεσία ασφαλείας του ναζιστικού καθεστώτος με αρχηγό τον περίφημο Χάιντριχ.
villa xirs 01
Αυτή η ολιγομελής υπηρεσία συνδέθηκε με πολλές συλλήψεις και με απάνθρωπα βασανιστήρια Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το κτίριο αυτό, που έχει "βαφτεί" με το αίμα των αγωνιστών, έχει απορροφήσει όλη αυτή την αρνητική ενέργεια και τον πόνο των βασανισμένων, τους οποίους κάποια βράδια μπορείς να τους ακούσεις να ουρλιάζουν μέσα από τα μισογκρεμισμένα παράθυρα. 
villa xirs 01
Αργότερα, και συγκεκριμένα την εποχή του εμφύλιου πολέμου στο κτίριο στεγάστηκε το Α' Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ενώ μετά από αυτό, το κτίριο έκανε "στροφή" στην καριέρα του και μετατράπηκε σε κατάστημα πώλησης χριστουγεννιάτικων!
villa xirs 01
Πολλοί είναι αυτοί που το θυμούνται να λειτουργεί ως κατάστημα μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Από τότε, το επιβλητικό αρχοντικό με τα όμορφα γλυπτά και την μακάβρια ιστορία έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Τα παράθυρα και η σκεπή έχουν αρχίσει να γκρεμίζονται, οι τοίχοι είναι γεμάτοι με συνθήματα και η αυλή φαίνεται πως έχει να καθαριστεί χρόνια. 
villa xirs 01
villa xirs 01
villa xirs 01
villa xirs 01
villa xirs 01
Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία από parallaximag.gr