Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

«Οι δρόμοι του κουδουνιού» από σήμερα στη Θεσσαλονίκη -Το πρόγραμμα (ΦΩΤΟ)

loading...
«Οι δρόμοι του κουδουνιού» από σήμερα στη Θεσσαλονίκη -Το πρόγραμμα (ΦΩΤΟ)
«Οι δρόμοι του Κουδουνιού» βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για να ξεσηκώσουν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. 


Το 3o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ ξεκίνησε άτυπα ήδη από χτες με τα εγκαίνια της εικαστικής διαδραστικής εγκατάστασης (interactive audiovisual mapping installation)«Echo Kukeri» της Valentina Boneva στην Αίθουσα Τέχνης vlassisartgallery- artnoise (Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα). Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά: 12.00-14.00 και 16.00- 20.00, Σάββατο: 11.00- 14.00, έως τις 20 Φεβρουαρίου
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και τις 21/02, οπότε και θα κορυφωθεί με μία εντυπωσιακή πομπή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, μασκαράδες, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, θέατρο σκιών, συναυλίες περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ το οποίο,κάθε χρόνο, συγκεντρώνει περισσότερες συμμετοχές σχημάτων αλλά και θεατών. 
Το σημερινό πρόγραμμα: Κυριακή 14 Φεβρουαρίου
-Happening«Ζωγράφοι παρεμβαίνουν εικαστικά στο logo»: 11.00-14.00 Πλατεία Αριστοτέλους
-Happening/ Παρέλαση με κρουστά από την Μπάντα δρόμου του Κρουστόφωνου: 12.00 Πλατεία Αριστοτέλους
Το φεστιβάλ κορυφώνεται στις 21 Φεβρουαρίου, με τις ομάδες να ξεκινούν από το Λευκό Πύργο και μέσω της Παραλιακής Οδού να καταλήγουν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου παρουσιάζουν το έθιμό τους, με χορούς και μουσικές μέσα σε 15 περίπου λεπτά. 
Εκείνη την ημέρα, όλη η πόλη δονείται κυριολεκτικά από τον επιβλητικό ρυθμό των κουδουνιών ενώ Θεσσαλονικείς και επισκέπτες παρασύρονται και συγκινούνται από το φαντασμαγορικό θέαμα των κωδωνοφόρων, την διαφορετικότητα των μεταμφιέσεων τους, την ένταση του ήχου χιλιάδων κουδουνιών που χτυπούν ταυτόχρονα, αλλά κυρίως από το πάθος, την ένταση και την ορμή των εκατοντάδων κωδωνοφόρων που κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη.
 
Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ως άξονα να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα της κωδωνοφορίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου
-Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας «Νέες κωδωνοφορίες». 20.00 ΓενίΤζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30). Συμμετέχουν: Γιώργος Γκιζάρης, Εύη Δαλλίδου, Δήμος Έππας, Άννα Καλίδου, Ιωάννα Καραγιαννίδου, Θεανώ Καραολανίδου, Βασίλης Μαντάς, Τριάδα Μαραγκόζη, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Κάλλη Μπέλλου, Σταύρος Ξηρός, ΜάιραΠαλτίδου, Παύλος Παπαδόπουλος, Νίκος Πρίπορας, Θανάσης Ράπτης, Άγγελος Σοφιανίδης, ΙορντάνκαΤένοβα, Χρήστος Χίτσιος.
Τρίτη- Παρασκευή: 10.00- 18.00, Σάββατο: 11.00- 15.00. Έως 12 Μαρτίου
(Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου
-Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας «Ελληνικές κωδωνοφορίες»: 19.30 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Κεντρική Πλατεία Σκύρου. Συμμετέχουν: Άγης Κελπέκης, Θέμιδα Ζήδρου, Ντίνα Μαναβή, Ευγενία Καρολίδου, Ειρήνη Κότση, Σταύρος Ξηρός, Δημήτρης Προκοπίου και Χάρης Φάρος. Καθημερινά: 10.00-14.00. Έως 14 Μαρτίου.
(Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου
-Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Κουδουνοφόροι»:20.00 Γκαλερί Toss, Βηλαρά 1 (περιοχή Βαλαωρίτου). Συμμετέχουν: Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου. Καθημερινά 21.00- 02.00. Έως 14 Μαρτίου
(Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου
-Συναυλία «PAGAN» με τους: Μάνο Αχαλινωτόπουλο κλαρίνο, Χρήστο Καρακώστα και ΣαμίρΚούρτοφ ζουρνά, Ηλία Διμάνο νταούλι, Γιώτη Κιουρτσόγλου μπάσο, Γιάννη Καρακαλπακίδη κιθάρα: 21.00 Πολυχώρος WE(3ης Σεπτεμβρίου &Γρ. Λαμπράκη)
(Παραγωγή: «Οι δρόμοι του κουδουνιού»)
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου
-Διάλεξη/ μάθημα του Βασίλη Καρκατσέλημε τίτλο: «Τα προβλήματα φωτογράφησης ενός εθίμου»: 11.30 caféBazaar, (Παπαμάρκου 34)
(Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
-Εργαστήρι κατασκευής μάσκας,Λοτσόβικ Σερβίας: 16.00 Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Β. Γεωργίου 1, Αίθουσα νερού)
(Παραγωγή: «Οι δρόμοι του κουδουνιού»)
-Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση «Ο Καραγκιόζης στο δρόμο των κουδουνιών»): 18.00 Κτήριο περιοδικών εκθέσεων του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ.(Βασ. Όλγας 68)
(Παραγωγή: Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου
-Πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από το Λευκό Πύργο στην Πλατεία Αριστοτέλους, μέσω της παραλιακής οδού. Αναπαράσταση των δρώμενων στην πλατεία: 11.00- 17.00
(Παραγωγή: «Οι δρόμοι του κουδουνιού»)